ГЕРБ ще предложи срокът за издигането на кандидати за главен съдебен инспектор да бъде удължен до 31 януари т.г., съобщиха от пресцентъра на партията във вторник.

Изпълнителната комисия е приела решение, с което възлага на парламентарната група да внесе още утре в Народното събрание проект за решение за промяна на решението за процедурни правила за избор на главен съдебен инспектор.

Като мотиви за предложението от ГЕРБ посочват острата обществена реакция срещу единствената номинация в обявения срок, който по същество е бил неработен за Народното събрание и депутатите. Определянето на подобен срок буди съмнение за непрозрачност, задкулисие и саботаж на избора на главен съдебен инспектор, смятат от партията.

По-късно през деня в коментар пред агенция „Фокус” Четин Казак от ДПС заяви, че ако ГЕРБ са имали намерение да предложат кандидатура за главен съдебен инспектор, са имали достатъчно време да го сторят.

„За мен това е неоснователно, тъй като срокът беше достатъчно дълъг. Специално колегите от ГЕРБ знаеха за този срок още от 18 декември. Те имаха достатъчно време до 27 декември – девет дни. Ако са имали намерение да предложат кандидатура, имаха достатъчно време да го сторят. Доколкото знам, дори имаше коментари, че нямат нищо против внесената кандидатура от нас, така че ме учудва, че внасят това предложение. Щом така са преценили – нека да го сторят”, добави Казак.

„Не знам на какво се основават подобни твърдения за непрозрачност. Процедурата е ясна, тя е изписана в закона и в процедурните правила, които бяха приети. Кандидатурата е ясна и известна”, посочи той.

По думите му предстои съдия Веселина Тенева да представи своята концепция, да попълни имотна декларация по образец. „Има определен срок, в който народните представители да могат да се запознаят и след това ще има изслушване в комисията. Цялата процедура трае два месеца”, уточни Четин Казак.