Единственият кандидат за главен съдебен инспектор Веселина Тенева не е нарушила Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Това е преценила етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като в понеделник изслуша Тенева, съобщиха от пресцентъра на т.нар. „правителство” на съдебната власт.

Тенева бе предложена за поста от БСП и ДПС. Тя сама е пожелала да говори пред комисията, след като в медиите се появиха публикации за имотното й състояние.

В края на миналата година сайтът „Бивол” съобщи, че Тенева е извършила редица сделки за покупки и дарения на едни и същи имоти с 90-годишната си майка, средствата за които били с неясен произход. Днес медията добави, че съпругът на Тенева - Георги Георгиев, е участвал в замени на недвижими имоти, собственост на скандалната общинска фирма „Софийски имоти” ЕАД и дъщерното й дружество „Заводпроект” ЕООД.

Членовете на комисията са се запознали с представени от нея документи за сделки с четири недвижими имота. Комисията е преценила, че в случая се засягат „строго лични имуществени отношения”.

Веселина Тенева ежегодно е подавала нужните декларации пред Сметната палата, посочват от ВСС.

Решението на етичната комисия практически премахва евентуалните пречки преди избора на Тенева за ключовата позиция в съдебната власт.

Съдията от Върховния административен съд престоя в Съвета днес близо час. На излизане Тенева отказа да отговори на журналистически въпроси, като единствено посочи, че е дала изчерпателни отговори пред комисията.

Тенева отказа да отговори и на въпроса как се е стигнало до нейната номинация. Това питане се превръща в особено актуално на фона на полвингодишния протест срещу кадруването на тъмно във висшите етажи на властта. Преди ден председателят на правната комисия в парламента Четин Казак (ДПС) също избегна отговора на въпроса и само заяви, че кандидатурата е съвместна.