Парламентарната група на ГЕРБ ще входира проект на решение за създаване на Временна анкетна комисия, която да се запознае с всички факти и обстоятелства, свързани със случая за изборите в Сливен. Намерението на управляващата партия бе декларирано от Искра Фидосова, която уточни, че настояват за изслушване на всички участници и предаване на данни и факти, разбрани от новото звено.

Повод за политическия ход на ГЕРБ е запис на разговор, проведен преди последните местни избори през 2011 г. На записа са Мартин Славов - председател на общинската организация на БСП и кандидат за кмет на „червените” на изборите от 2007 г., и Галин Кънчев - бизнесмен и настоящ общински съветник, също неуспял кандидат за кмет, но от последния вот.

Основната разисквана тема е Славов да се откаже от надпреварата за градоначалник през 2011 година, за да може Кънчев да бъде издигнат с кандидатура на БСП. Славов обявява цена от 100 000 лева, а след това започва разискване на пътищата, по които да бъде осъществена схемата и участниците в нея.

В скандалния запис се споменават имената на Йосиф Йосифов-Йоско, който е осъден на 8 години затвор заради тежка катастрофа, и на бившия регионален министър от правителството на Тройната коалиция Асен Гагаузов.

След появата на бял свят на записа Сливенската окръжна прокуратура образува четири досъдебни производства срещу неизвестен извършител. Вътрешният министър Цветан Цветанов пък поиска анкетна комисия, за която депутатите от ГЕРБ вече работят.