Съветниците от ГЕРБ в Кърджали подават сигнал в прокуратурата срещу кмета на града Хасан Азис и ръководството на търговското дружество „Пазар на производителите” за това, че водили предприятието към умишлен фалит.

Поводът стана предупреждение на банката-кредитор до Общината и „Пазара”, че ще заведе дело за принудително събиране на вземанията си, както от учредените ипотеки, така и по предявената общинска гаранция от 740 000 лв.

Банката заявява, че оттегля предложението си за извънсъдебно споразумение. Позицията й е окончателна и означава разпродажба на активите на парче. Като причина за крайната мярка се посочва явното бездействие от страна на фирмата и екипа на кмета, които не са показали каквато и да било готовност за намиране на изход от ситуацията.

Кредитът за изграждането на тържището надхвърля 5 милиона лева. Обслужването му е прекратено още в края на декември 2011 година. Така задължението е набъбнало с още 200 000 лева, а кредитът е обявен за предсрочно изискуем, каза председателят на групата на ГЕРБ в местния парламент Илия Илиев.

Въпреки предложените от кредитора алтернативни условия за решаване на проблема, общината не е реагирала по никакъв начин. Не е предприела действия за изплащане на дълга, нито е представила погасителен план.

Това може да се тълкува еднозначно - че дружеството умишлено се тласка към фалит, категоричен е Илиев. Според ГЕРБ въпросът е дали фалитът на „Пазара” е резултат на некомпетентност и незаинтересованост или е плод на съзнателна злоупотреба с парите на данъкоплатците. 

След като беше беше спряно делото за финансова измама по проекта „Водно огледало", кметът на Кърджали отговаря пред съда и заради жалба на областния управител Иванка Таушанова срещу неоснователно бездействие във връзка с ремонта на Въжения мост над река Арда.

Таушанова поискала от Хасан Азис документите, свързани с извършването на дейността и разходите по нея. В 14-дневния срок обаче общината не е изпратила досието на обекта, което е наложило да бъде потърсена намесата на съда.