За пет месеца от началото на управлението на кабинета „Орешарски” са уволнени над 4000 служители в администрацията, обяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

От ГЕРБ разполагат с информация, че за последните от юни до декември са уволнени 486 души от Земеделското министерство, 1039 души от МВР, 319 от Социалното ведомсвто. Опозицията твърди, че мотивът за уволненията са политически причини.

„Налице е психологическият натиск върху директорите на регионални служби. В областните управи в периода, в който управлява ГЕРБ, няма назначен експерт без конкурс и няма някой, който да не отговаря на изискванията по класификатора”, категорична бе Караянчева.

Депутатът от ГЕРБ взе думата, за да обяви, че народните представители от опозицията са против удължаването на срока на работа на анкетната комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия в периода от август 2009 г. до март 2013 г., станала известна като „Комисия за калинките".

„Няма смисъл да се удължава работата на комисията само, за да вадите грандиозни цифри и да показвате това, което на вас ви отърва”, обърна се тя към депутатите от управляващото мнозинство.

Все пак депутатите удължиха срока на работа на анкетната комисия. В отговор на критиките, отправени от Цвета Караянчева, депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев заяви: „Аз и моите колеги стоим зад всяко едно назначение, което сме предложили, защото това са хора с авторитет".

„Ефектът от назначенията на ГЕРБ доведоха до лавинообразно нарастване на простотията. ГЕРБ като партия винаги се е учила в движение, но никога няма да им се случи да се научат на коалиционна култура. Много е важно да можеш да уважаваш партньора”, коментира Кирил Добрев.