Председателят на ПП АБВ и президент на България (2002 – 2012) Георги Първанов обяви, че той и заместниците му Ивайло Калфин и Румен Петков ще се оттеглят от лидерството в партията, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

Това ще се случи на заседание на Конгреса на АБВ на 15 януари.

Оттеглянето на Първанов обаче не означава, че напуска политиката. 

По думите му тримата правят крачка назад, „за да пуснем младите“, но ще бъдат до тях, когато става дума за раждането на политиките, за правенето на изборите.

„Основната причина е, че ние добре прочетохме събитията от последните месеци и години. Ако щете дори вотът на референдума, на изборите. Очевидно хората искат промяна. Тя не може да се прави по модела, който демонстрират някои – някой друг да се промени, а пък ние да си останем в политиката“, каза Първанов.

„Трябва да има нов тип партии. Досегашните партии у нас са с консервативна структура. Трябват ни партии от тип партия-движение, както е на Запад, както е в САЩ“, смята Първанов.

Няма да посочвам наследник – каза той. – Ще има номинации на нашите организации. На Гражданския ни съвет, на младежката и на женската ни организации и др. Т.е., един процес, който трябва да завърши с избора на нов председател“.

Първанов увери и че няма да става народен представител.

По-късно през деня, на пресконференция в Парламента, той отбеляза, че още има сили да помогне не само на партията, но и в национален план със своите връзки и контакти. По думите му дошло е време, в което трябва да се управлява с ума и таланта на цялата нация. Той посочи, че не би искал да се занимава с оперативна работа, но ще бъде ангажиран с идеите и инициативите на партията и ще обиколи отново страната по време на предизборната кампания.

Румен Петков определи като дълбоко некоректни внушенията за напускане на политиката. Никой от нас няма да се дистанцира от партия АБВ, каза той и добави, че за тях АБВ е кауза и ще продължат да работят за нея.

Във връзка с решението на президента Росен Плевнелиев да не състави служебен кабинет Първанов коментира, че той е нарушил Конституцията.

„След един мандат на гафове, грешки, неудачни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията на Република България. Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да организира служебно правителство. Това е записано в чл. 99 ал. 7 (...) г-н Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание“, каза Първанов.