На рождения си ден Георги Първанов бе избран за председател на АБВ. Това се посочва в резолюцията, която беше приета на Учредителната конференция на АБВ като партия, съобщиха от пресцентъра на политическата формация.

Националната учредителна конференция избра за председател на АБВ Георги Първанов, президент на България в периода 2002 - 2012, Национален съвет и следния състав на Изпълнителния съвет на партията:

Георги Първанов
Проф. Борислав Борисов
Ивайло Калфин
Румен Петков
Росица Янакиева
Емил Кало
Бойко Радоев
Д-р Евгений Желев
Андрей Бунджулов
Дилян Енкин
Д-р Емил Константинов
Трендафил Величков
 
В резолюция за обстановката в страната и изхода от политическата криза от АБВ заявиха, че разклащането на банковата система създава риск за съществуването на валутния борд и на цялата финансова и икономическа стабилност. Те приветстват постигането на договореност на провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври 2014 г.

"Настояваме за незабавна оставка на правителството, което допринесе за финансовата дестабилизация. Не приемаме нови размити отговорности. Служебното правителство се назначава от президента и той носи отговорност за неговата работа. Споразумението между БСП, ГЕРБ, ДПС, ББЦ те да определят състава на служебния кабинет, е не само противоконституционно, но отново прикрива отговорностите. Изразяваме остро несъгласие с призивите на лидера на ГЕРБ за спешно сключване на споразумение с МВФ. В България има достатъчно ресурси, включително за пазарно кредитиране, които са достатъчни за сегашната криза. Политиците трябва да се съсредоточат към нейното ограничаване", обявиха още от партията на Първанов.

Между гостите и основателите на партията бяха забелязани бившият зам.-вътрешен министър Камен Пенков, бившият шеф на полицията ген. Валентин Петров, бившият началник на НСО - ген. Димитър Димитров.