Русия вероятно има намерение да поддържа в Източна Украйна гнездото от сепаратисти. Този коментар направи командващия на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав по време на посещение в София. Той изрази мнение по повод данните, че руски танкове и артилерия отново се прехвърлят през границата с Украйна.

„Всички сме на мнение че руската федерация и Путин трябва да разберат, че НАТО е съюз с колективна защита, но ние никога не можем до разберем напълно намеренията му. Видяхме, че на два пъти екипира и въоръжава сили, прави маневри и след това те пресичат границата. Това е демонстрация на сила и възможности, която не се случи само в Украйна, но и с друга държава”, заяви върховният главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав.

Руска военна техника е влязла в Украйна, предупреди още генералът. Властите в Украйна обявиха, че се прегрупират и се подготвят за масирана офанзива от страна на сепаратистите.

Артилерийският обстрел във и около Донецк започна още през нощта. През деня в Източна Украйна можеха да се видят подобни гледки. Танкове, военни камиони и бронетранспортьори без опознавателни знаци се движат необезпокоявано в районите, контролирани от сепаратистите.

„Засичаме колони от руска техника - основно руски танкове, руска артилерия и руски противовъздушни установки, да наврлизат в Украйна. Не сме напълно сигурни каква е тяхната численост, но говорим за многобройни колони, които сме засекли”, обясни ген. Филип Брийдлав.

В изказването си в София той посочи, че сепаратистите ще се опитат да консолидират властта си върху района на Донецк и Луганск. Властите в Киев побързаха да съобщят, че прегрупират силите си в очакване на масирана офанзива от страна на проруските сили. Официална Москва отрече да има нещо общо със случващото се в Украйна.

Международните наблюдатели обаче са категорични, че примирието, постигнато на 5 септември, не се спазва и двете страни в конфликта се сражават с пълни сили.

„През последните два дни видяхме това, което ОССЕ докладва - руска артилерия танкове и противовъздушна отбрана. Нямаме ясна картина колко са, но сме съгласни с доклада на ОССЕ. За намeренията им не сме сигурни. Има възможност това гнездо от сепаратисти подкрепяно от русия да бъде поддържано дългосрочно”, посочи ген. Брийдлав.

Топ-командващият на НАТО за Европа обяви също, че очаква българската армия да се модернизира. В централата на Алианса в Брюксел вече се разглеждат общи планове за защитата на въздушния суверенитет на страните-членки. Започва и създаването на сили за бързо реагиране в отговор на руска агресия.