Премиерът Бойко Борисов превърна кадровата политика в сектора за сигурност в специфична кадрова търговия с цел да има управленски комфорт от страна на тези, които преди това са управлявали. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV ген. Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок.

„Кадровата търговия е нещо като раздаване на порциите: Ето на вас тази агенция и мирувайте там”, изтъкна той.

По думите му секторът за сигурност е бил даден на концесия от Сергей Станишев и това е била цената на властта за създаване на правителството на Пламен Орешарски. „Станишев предложи Пеевски и Станишев им поднесе целия сектор за сигурност. През това време бяха извършени кадрови назначения на удобни и зависими хора на възлови позиции в сектора за сигурност”, отбеляза Атанасов.

„Идва Борисов и нищо не се случи там. Единственото нещо, което той направи след тежък скандал, беше освобождаването на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС с цената на оставката на един качествен човек като Веселин Вучков. Оттам нататък всички си останаха на позициите”, подчерта депутатът от РБ.

„СДВР три години поред е на последно място по резултати. Ръководството е същото – назначено по времето на Орешарски”, заяви още Атанасов.

Ген. Атанасов определи списъка на ГЕРБ с назначения на ДСБ във властта като „една от опорните точки за атака и опит за задушаване на опозицията вдясно”. По думите му това е „план, подреден лично от Бойко Борисов, насъскал своите подчинени” срещу ДСБ.

„Ние нямаме властта нито да назначаваме, нямаме възможност да влияем на кадровия процес. Тези, които са ги назначили, да ги уволнят. А не Борисов да ги държи и да ги котка при себе си и това да го използва като коз срещу нас”, категоричен беше Атанасов.

„Ако започнем да строим ограда и на гръцката граница, ще бъде завършена много след като приключи конфликтът в Близкия изток. Вижте колко време не можем да построим оградата на турската граница”, заяви още Атанасов.

„Тези въпроси не се решават с огради. Ако на турската граница имаше цяла ограда, смятате ли, че нямаше да има каналджийство, ако не се противодейства на организираната престъпност и не се ползват дипломатически средства”, попита той.