Точно 60% от българите биха предпочели дебат на лидерите на ГЕРБ и БСП пред сблъсък на техните екипи. Това показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп Интернешънъл“ сред 801 души, проведен между 7 и 8 март в цялата страна, финансиран от агенцията.

31% са на мнение, че е по-добре експертите на двете най-големи партии у нас да премерят сили, а 9% не могат да преценят.

80% от електората на БСП е за дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Сходни са и предпочитанията на гласуващите за „Обединени патриоти” и тези, които не биха пуснали бюлетина на 26 март.

За разлика от всички тях, над половината симпатизанти на ГЕРБ изказват предпочитание за експертна дискусия. 10% от подкрепящите партията на Бойко Борисов не могат да преценят как да отговорят на въпроса.

Проучването обхваща и други актуални теми. Според едва 25% от запитаните България трябва бързо да се присъедини към еврото, докато 72% смятат, че нашата страна не бива да бърза.

По подобен начин се разпределят и отговорите на въпроса дали по-богатите и по-бедните в ЕС трябва да се развиват отделно – 24% са „За” „Европа на две скорости”, докато 66% са „Против”.

Снимка: bTV

"Галъп" питат и за първия месец от мандата на президента Румен Радев. 68% го оценяват положително, 14% по-скоро отрицателно, а 18 на сто не могат да преценят.

Снимка: bTV

Социолозите сблъскват реформата в съдебната система и МВР с бързото налагане на наказания за престъпниците. Очаквано, 58% от респондентите смятат за по-важни присъдите, докато 38% слагат акцент върху подобряването на работата на правоохранителните и съдебните органи. Според „Галъп Интернешънъл” „все още обществото не вижда толкова полза в популярните идеи за реформи и преструктуриране на сектора правосъдие и вътрешен ред”.

Данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп Интернешънъл“ сред 801 души, проведен между 7 и 8 март в цялата страна, финансиран от агенцията.