Бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов се е срещал с Искра Фидосова в кабинета й на „Дондуков” 103 пъти в рамките на година и половина. Това сочи справка в електронната система на Народното събрание, цитирана от депутата от БСП Кирил Добрев, който оглавява временната анкетна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата около скандалния тефтер на Златанов.

„Аз имам колеги с по три мандата, които не са виждали Партийния дом отвътре по толкова много пъти, колкото Златанов е бил при Фидосова”, отбеляза Кирил Добрев в предаването „Лице в лице” по bTV.

След скандала от средата на месец юли Златанов беше отстранен от поста си, а ден по-късно Искра Фидосова напусна парламента и ГЕРБ, макар да твърдеше, че не се разпознава зад инициалите „И.Ф.” от тефтера, в който според прокуратурата фигурират схеми за влияние. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, който беше разпознат зад другите често споменавани инициали „Ц.Ц.” обаче не се раздели с поста си.

По думите на Кирил Добрев, работата на Комисията за конфликт на интереси е диктувана от „на моменти изцяло лични решения” на председателя Филип Златанов. „Влиза преписката, той я парафира, но сам решава кога да я даде на специализираната комисия, която е на лично негово подчинение. След като комисията е събрала доказателствата, той решава кога да вкара казуса за решение от комисарите”, обясни депутатът от левицата.

В някои случаи, като на бившия депутат Емил Димитров, преписките са се бавили по цяла година. „На Емил Димитров са му разказали играта – без да го извикат нито веднъж, са му повдигнати две обвинения. Три месеца преди да бъде обвинен, Златанов е написал чинно в тефтера: „Емил Димитров е готов”, разказа Кирил Добрев.

Според него най-важният резултат от работата на оглавяваната от него комисия ще бъде промяна в законодателството, така че подобно политическо вмешателство в работата на независими органи да стане невъзможно.

Каузата БСП

Кирил Добрев направи коментар и за събитията в БСП, като изрази съгласие с твърденията на президента Георги Първанов, че партията се управлява от икономически кръгове около председателя Сергей Станишев.

„Около председателя има кръг от хора, които са или извън партията, или са отскоро там. За много от тях БСП е ракета-носител и трябва просто да ги отнесе от една орбита на друга. За мен БСП е кауза”, категоричен беше Кирил Добрев.

„От Станишев и от Изпълнителното бюро сме искали отчет за това какви разговори и преговори са водени, как беше сформирано това правителство. Отговори няма”, допълни той.

„Докато навън викат „Червени боклуци!”, аз съм спокоен за тази партия – това е най-добрият начин тази партия да бъде мобилизирана”, каза още Кирил Добрев.

Делян Пеевски и неговите качества

Депутатът от БСП отказа да коментира решението на Конституционния съд, след което Делян Пеевски се върна обратно в парламента като депутат след злополучното му избиране за председател на ДАНС на 14 юни. „В тази държава трябва да има институция, чиито решения да изпълняват”, аргументира се Кирил Добрев.

„Без да съм адвокат на Пеевски, искам да посоча, че никой не се фокусира върху неговите професионални качества, нито върху броя на избирателите, с чиито гласове е влязъл в Народното събрание. Никой не каза дума за това какво може той – той е два мандата народен представител. Не искам да съдим хората само защото те са анатемосани в публичната среда. Трябва да гледаме кой каква работа е свършил. Не можем да осъдим някого по презумпция”, продължи социалистът.

„Аз не държа да ме харесват политическите ми опоненти – и аз не харесвам Цветан Цветанов, още повече, че той е подсъдим – с какво морално право е там?” заяви още Кирил Добрев.