Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която ще наблюдава провеждането на предсрочния вот в България на 12 май, се опасява от „намесата на Министерство на вътрешните работи в политическия живот и изборния процес в страната”.

Поводът за тези притеснения, отбелязани в предварителния доклад на организацията, е разразилият се скандал с незаконно подслушване от страна на МВР при управлението на кабинета „Борисов”.

„На 28 март лидерът на БСП Сергей Станишев предостави документи на главния прокурор Сотир Цацаров, в които се твърди за незаконна схема за подслушване на политици, журналисти и бизнесмени. Според лидера на БСП отговорността лежи върху бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който понастоящем е председател на предизборния щаб на ГЕРБ,” се казва в документа, цитиран от БГНЕС.

В него се отбелязва последвалото изявление на главният прокурор, който на 15 април заяви, че са установени нарушения в работата на МВР, отнасящи се до подслушването на телефони, и че се инициират разследвания на няколко длъжностни лица.

Заради скандала от всички ъгли на политическото пространство заваляха призиви за оставката на Цветан Цветанов начело на предизборния щаб на ГЕРБ и въобще за излизането му от политиката. Той обаче реши са изчака съдът да потвърди вината му, преди да се откаже от поста и кариерата си, а председателят на партията Бойко Борисов обяви, че не може да го отстрани, защото „партията е негова”.

По-късно самият Борисов беше замесен пряко в скандала след изтичането на разговора между него, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. В коментарите си по случая той измести фокуса на скандала от съдържанието на разговора към факта, че е бил записан в тоалетната.

Двамата лидери на ГЕРБ продължават предизборната си обиколка из страната и нееднократно изразиха възмущение от недобронамерения тон, с който се води кампанията – с компромати и СРС-та.

Концентрацията на медийната собственост

ОССЕ отбелязва като голям проблем за демокрацията в България „растящата концентрация на медийна собственост в ръцете на ограничен кръг от корпоративни интереси”.

„В тази връзка много от заинтересованите страни изразиха притеснения относно независимостта на медиите от неправомерен икономически и политически натиск. Освен това липсата на законодателство, изискващо установяването на публичен регистър на собствениците на електронни медии, повдига сред някои събеседници опасения относно прозрачността на медийната собственост,” отбелязват наблюдателите от ОССЕ.

Протестите и политиката

В предварителния доклад на организацията се посочва, че предсрочните избори се провеждат на фона на протести срещу бедността, социално-икономическите неравенства и обществено разочарование от политиката и политическите партии.

„Протестите, които започнаха в края на януари 2013 г., доведоха до самозапалването на шестима души в рамките на две седмици през февруари и март, както и на няколко ранени граждани и полицаи,” пише в документа.

Фокусът на предизборната кампания досега бе върху социални и икономически теми като бедността, безработицата, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, констатират наблюдателите.

„Въпреки това някои от политическите партии основаха предизборните си програми на националистически теми, използвайки на места подстрекателска и ксенофобска реторика. Съществуват опасения за купуването на гласове, като някои от събеседниците заявиха, че ромското население продължава да бъде най-уязвимата група,” посочват още наблюдателите.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС