Европа няма воля и необходимост да създаде обща армия на ЕС, смята председателят на Военния комитет на ЕС ген. Патрик дьо Рузие. Бъдещето на европейската отбрана е в обединяването на сили и способности между европейските държави, обясни генералът на лекция във Военната академия „Г. С. Раковски” в София.

Той обаче подчерта, че ЕС е вероятно единственият международен играч, способен да има политическите, дипломатическите, икономическите, правните, полицейските и военните ресурси, за да предложи дългосрочни решения на комплексни кризи. Той наблегна върху идеята за обединяване на национални способности, но при запазване на суверенитета на отделните нации.

Ген. Патрик дьо Рузие не пропусна да отбележи българския принос в мисии, като акцентира върху военното участие на страната в Босна и Херцеговина и ангажимента на българските военни медици в Мали.

Генералът подчерта, че европейските войници са 1,6 млн. души, докато щатските са 1,4 млн. Той обаче изрази безпокойство от непрекъснатия спад на инвестиции в отбраната, но отбеляза, че това е въпрос на политически решения. Такъв проблем имали освен ЕС и НАТО, САЩ и Канада.

„Европа все пак ще остане внушителна военна сила, която да се грижи за сигурността на Европа и да подкрепя международни операции за мир по света,” увери председателят на Военния комитет на ЕС.