НАТО не притиска нито една държава да дава военна помощ за Украйна. Това отговори на въпрос на bTV председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер на полигона "Ново село".

Той посочи, че това е суверенно решение на всяка държава и се взима от правителството.

"Украйна е пределно ясна с това, което иска, добави той. Помощта, която иска не е само военна. Много важна е комплексната помощ, която се осигурява от всички съюзници, както и държави извън Алианса", добави Бауер.

По темата за военната помощ след въпрос на bTV дали е в течение на новия проект на решение, внесен вчера в НС от ПП, началникът на отбраната на България адмирал Емил Ефтимов коментира, че ако се вземе политическо решение за оказване на такъв тип помощ, то ще бъде изпълнено така, че да не се нарушава боеспособността на българската армия.

Снимка: Министерство на отбраната

По думите му, тя трябва да бъде в такова състояние, че България да не се окаже в положение да иска помощ.

Днес военнослужещи от 42-ри механизиран батальон - Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада и военнослужещи от Втори кавалерийски полк на американската армия демонстрираха способности по унищожаване на противостоящите сили и възстановяване целостта на отбраната.

Денят за демонстриране на способности се състоя в рамките на провежданата съвместна подготовка по усилване на бдителността и отбранителния потенциал на югоизточния фланг на НАТО. Проявата включи динамичен и статичен показ на въоръжение и техника, използвани от военнослужещите.

Снимка: Министерство на отбраната

Очаква се в България да пристигне до месец и рота военни от Великобритания, които са бъдат част от многонационалната бойна група на НАТО  за укрепване на Източния флаг на Алианса. Това съобщи адмирал Ефтимов и допълни, чe вероятно Италия ще поеме ролята на рамкова държава.

В контекста на войната в Украйна адмирал Бауер каза, че започна нова ера за НАТО, като според него съюзниците са обединени и силни заедно повече от всякога.

На въпрос на bTV коя е червената линия, която ако Русия прекрачи, би последвал решителен отговор на НАТО, адмиралът отговори, че това е нападение на територия на Алианса.

Снимка: Министерство на отбраната

В момента осем многонационални бойни групи провеждат тактически учения заедно от Балтийско море до Черно море. Американски роти има не само в България, но и в Румъния.