Съвместни демонстрации на български и американски военни. Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер и началникът на отбраната ни адмирал Емил Ефтимов наблюдаваха тактическите учения на полигона „Ново село“.

Американската рота „Страйкър“ е в България. В последните три седмици такива бойни машини има на полигона в Ново село. Те са част от многонационалната бойна група, която беше договорена от съюзниците в Алианса. Целта е да бъде подсилен Източният фланг в контекста на войната в Украйна.

На полигона в Ново село председателят на най-висшия военен орган на Алианса каза, че за 18 г. България се е доказала като твърд и отдаден съюзник.

"Без съмнение тази инвазия е най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Европа е свидетел на разрушения, на разследване на хора в машаби - невиждани от най-мрачните дни на миналия век. Започна нова ера за НАТО и това изисква от нас да бъдем по-единни от всякога", зави адмирал Роб Бауер.

След въпрос на bTV адмирал Бауер уточни, че Алиансът не притиска нито една държава от съюза да дава военна помощ за Украйна.

"Украйна и правителството в Киев е пределно ясно с това, което иска. Помощта, която иска не е само военна, не е само оръжия”, добави той.

„Това, което правим, е с действията си в национален мащаба България да не се окаже в положение да иска помощ“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По време на учението българските и американските военни показаха контратака срещу противника.

В момента Алиансът разполага с осем многонационални бойни групи от Балтийско море до Черно море - сред тях е и бойната група в България.