„На територията на България има около 6000 язовира – 131 са проблемните”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов в студиото на „Тази сутрин”.

По думите му проблемите идват от липса на финансиране. „Създава се държавно предприятие, в което всички общински язовири, които не могат да се стопанисват от някое ведомство, ще бъдат прехвърлени”, допълни Караниколов.

„Гражданите и с право не ги интересува дали язовирът е общински, държавен или какъвто и да е. Те искат спокойствие и сигурност, не искат да се притесняват за живота и имуществото си”, коментира още министърът.

Караниколов коментира още, че докато приключи прехвърлянето на собствеността на язовирите, грижата за тях ще бъде в ръцете на вече съществуващо дружество в министерство на икономиката.

„Това, което предлагаме, това дружество, при спазване на всички процедури, аварийно ще извършва всички ремонти”, допълни още министърът.

Той коментира още, че в държавата има и печеливши язовири, които се поддържат добре и няма причина те да бъдат стопанисвани от държавата.

Сделката за ЧЕЗ

„Продавач и купувач не трябва да се отчитат на абсолютно никой. В крайна сметка чешката страна е избрала някой и е започнала конкретни преговори”, коментира министърът сделката за ЧЕЗ.

Според Караниколов в тази ситуация се е стигнало до ескалиране на напрежението.

„Все още няма сделка. Разбирам, че около 3 млн. потребители зависят от това”, допълни министърът.

По повод твърденията, че парите за сделката са с неясен произход, Караниколов каза, че няма как тези пари да бъдат проверени, защото реално плащане все още няма.

Караниколов е категоричен, че държавата може да участва в сделката за ЧЕЗ, но трябва да направи много внимателен анализ на сделката и каква е стойността на активите.

„Тук въпросът е дали другата страна ще иска да продаде на България”, допълни още Караниколов.