В Лом е обявена втора степен на готовност за действие, тъй като нивото на р. Дунав доста бързо се повиши и надхвърли 770 сантиметра. Опасност за хората няма, но въпреки това те наблюдават реката с тревога.

Милена Михайлова живее на метри от Дунав и е свикнала с високите води, но потопът през 2006 г. не може да забрави. За да спрат водата, хората изграждат зидове пред домовете си.

Засега нивото на реката все още не е притеснително.

"Трета степен се обявява при ниво 820, а при ниво 850 започваме изграждане на предпазните диги. За евакуация на населението може да се говори, когато достигне ниво над десет метра", обясни Борислав Борисов.

Първа степен за повишено внимание обявиха и във Видин, с такава готовност са и в Русе.

"Имаме автоматични станции навсякъде в българския участък, при Ново село от снощи се наблюдава едно задържане на едно и също ниво, около 11 000 куб. метра в секунда, което се очаква да дойде при Русе утре-вдругиден”, съобщи Христо Енчев, изпълнителен директор на Дирекция „Хидрология и хидрометеорология” в Русе.

Заради предстоящите валежи, повишение на водните нива се очаква и в следващите дни.

Властите уверяват, че взимат всички превантивни мерки и продължават да следят нивото на реката.

Нивото на язовирите в Карнобатско остава високо. Заради очакваните нови дъждове, продължава контролираното им изпускане.

Каскадните язовири над село Сърнево все още са пълни. Водата от тях се изпуска в река Русокастренска, която е излязла от коритото си. За момента няма опасност от заливане на близките населени места.

Част от моста между селата Полски извор и Черни връх, които пострадаха от наводнение в края на миналата година, е отнесен от придошлите води.

В Тръстиково дигата е пропаднала на няколко места и има опасност да се скъса. В няколко участъка е разрушена и дигата край река Средецка.

Усилване на валежите и вятъра през нощта, прогнозират синоптиците. Код оранжево за силен вятър и снежна покривка до около 30 см е в сила в северната половина от страната, а в североизточните райони и за виелици.

Код жълто в Южна България за проливни валежи от дъжд, който утре и там, почти навсякъде, ще премине в сняг.