Екоминистърът Ивелина Василева поиска скок на максималната санкция от 100 000 лева по закона за околна среда.

Глобата от 100 хиляди лева, наложена от МОСВ, е най-строгата санкция, която по закон може да се наложи, обясниха от екологичното министерство. Заради нанесени щети от разлива, финансови претенции към „Лукойл Нефтохим“ ще предяви и Община Бургас.

Цяло денонощие аварийни екипи се опитваха да овладеят разлива от тонове бензин. Днес почистването продължава. Засегнати са 2 декара и половина блатиста местност. Точните екологични щети все още не могат да бъдат определени. Утре предстои нова съвместна проверка на засегнатия терен с министърът на околната среда Ивелина Василева и кмета на община Бургас.  

„В момента извършва почистване на крайпътното платно и на замърсени с нефтопродукти крайпътни участъци“, уточни Павлин Михов, директор отдел Екология към Община Бургас.

„Възнамерявам да предприема законодателна инициатива и да предложа на парламента да се увеличат санкциите в случаите, когато се допускат разливи, особено на нефтени продукти. Знаете, че района на черноморското крайбрежие е изключително чувствителен.

Тук ставаше въпрос за разлив на бензин, който е бързо летлив продукт, но представете си, ако беше нефт. Далеч по-тежко би могло да бъде положението. Така че, ще предложа по-високо санкции. Смятам, че поне половин милион лева биха могли да бъдат санкциите за допускане на подобни щети върху околната среда“, коментира министърът на екологията Ивелина Василева.