Екоминистърът в кабинета „Орешарски” Искра Михайлова ще продължи да търси решение на казуса с Природен парк „Пирин” с още разговори с екологични организации и представители на местните власти и бизнессдружения.
„Това е тема, по която ни предстои работа и там трябва задължително да разговаряме, специално за Банско. Трябва да се изработи нов План за управление на Пирин,” заяви Михайлова в интервю за БТА.

Тя сподели, че „не е привърженик” на идеята за промени в действащия план при положение, че предстои разработването на нов, за което министърът се надява на финансиране от Оперативна програма „Околна среда” за новия програмен период до 2020 г.

Основен предмет на спора между природозащитниците и местния бизнес през миналия зимен сезон бе построяването на втори кабинков лифт от концесионера „Юлен” АД, който ползва територия от националния парк за ски зона. Местните жители, част от които работят за концесионера „Юлен”, блокираха достъпа до курорта в навечерието на Новогодишните празници. Те получиха пълна подкрепа от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който дори държа реч на протеста им. Бившият премиер Бойко Борисов също нееднократно защити тезата за необходимостта от втори кабинков лифт.

Исканията за нови писти, лифт и по-широка ски зона обаче срещат съпротивата на еколозите, които припомниха, че общината от 10 години се развива без общ устройствен план.

Екологичното ведомство разполага със срок от една година да изготви предложение за обособяване на Национален парк „Българско Черноморие”. „Това е доста тежка процедура по закон, предполага рестриктивни режими за ползването на територията, трябва да сме сигурни, че всички, които притежават собственост на тази територия, ще разберат тези режими и политиката,” каза министър Искра Михайлова.

Тя коментира и новоназначения зам.-министър в повереното й министерство - Дин Онбаши, чийто ресор ще бъдат ангажиментите по Оперативната програма
„Околна среда", продължаването на европейски и други инвестиционни проекти, довършването на проекти по ИСПА.

Искра Михайлова очаква в скоро време да има предложения и за втори заместник във ведомството. „Процесът по назначаване на заместник-министри продължи по-дълго, отколкото очаквахме. Може би заради това, че сме в диалог с премиера и до голяма степен решението е между министъра и премиера. Ние се срещаме с хората, които потенциално са предложени за тези позиции, понякога имаме възражения, понякога не сме съгласни, понякога приемаме абсолютно това, което ни предлага премиерът. Така че това изисква малко време, но се надявам, че много скоро ще бъде попълнен политическият кабинет,” обясни тя.