Третият протест с искане за втори кабинков лифт в Банско бе значително по-кратък от предвиденото. Демонстрантите, които, подобно на акциите им от предишните дни, бяха блокирали пътя към града, се разотидоха след призив на вътрешния министър.

Цветан Цветанов пристигна в зимния курорт и намекна, че подкрепя исканията на банскалии, защото "по-добре хората да протестират тук, за да имат работа, отколкото да идват в София".

След като му бе дадена думата, вицепремиерът сподели, че е видял толкова много деца да карат ски, но за да се стигне до пистите се чака час и половина, което не е нормално.

"България има 220 километра писти, докато всеки курорт в Австрия и Швейцария имат по 1200 километра", каза Цветанов и помоли протестиращите да преустановят блокадата, тъй като идвайки насам видял огромния трафик към курорта.

Министърът гарантира, че исканията на хората ще бъдат разгледани.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Граждани и гости на Банско започнаха в петък серия от демонстрации под надслов „Народът срещу зеления рекет”. На протестите в петък и събота се събраха над 1 000 души, които блокираха пътя към града и отправиха апел до правителството за изграждане на нови писти и актуализиране на Плана за управление на парк „Пирин”.

След като зам.-министърът на икономиката Иво Маринов се ангажира веднага след празниците експертни екипи на общината и на ресорните министерства да започнат работа по исканията на банскалии, вчера парламентарният шеф Цецка Цачева също посети протестиращите. Председателят на Народното събрание обяви, че се е присъединила към акцията, защото иска европейска и световна слава за Банско и България.

Протестите и исканията на местните хора бяха подкрепени изцяло от общинското ръководство на Банско. Във вчерашната демонстрация се включи и кметът Георги Икономов.

Исканията за нови писти, лифт и по-широка ски зона обаче срещат съпротивата на еколозите, които припомниха, че общината от 10 години се развива без общ устройствен план. "Искаме да видим първо кой какво незаконно е построил, защо се плащат толкова малко пари на държавата и след като се получат наказания - да дискутираме нататък как ще се развива", коментира в първия ден на протестите природозащитникът Тома Белев.