Премиерът Бойко Борисов призова министрите си да изгладят конфликта между местните хора и екоорганизациите в Банско.

Министърът на икономиката Делян Добрев и на околната среда Нона Караджова са натоварени със задачата да намерят „правилното сечение” между искането на гражданите в Банско за повече писти и втори лифт и желанието на екоорганизациите да защитят природата в Пирин.

„Министър Добрев, министър Караджова съберете ги, разговаряйте, намерете правилното сечение, така че ако се отсече дърво, да се посадят сто, ако се пуска допълнително писта тя да бъде задължителна на място където е имало писта, да не се сече и да се правят нови, защото съм виждал там има лифтове, които стоят и не се използват в момента”, казва Бойко Борисов на редовното заседание на Министерския съвет в сряда, свидетелства публикуваната в петък стенограма.

Според премиера залесяването на „лунните пейзажи” в региона може да бъде начин за компенсация, ако се построи втори лифт, става ясно още от документа.

„Караджова, дайте им там където е била незаконната сеч и са лунните пейзажи всичко да залесят, сто пъти по-добре за природата”, поръчва още Бойко Борисов на ресорния министър.

Министър-председателят заяви категорично позицията си за построяването на втори кабинков лифт в региона на Банско в началото на януари.

Това стана дни след като местните жители, част от които работят за концесионера „Юлен”, блокираха достъпа до курорта в навечерието на Новогодишните празници. Протестиращите бяха подкрепени напълно от вътрешния министър Цветанов, който държа реч пред тях, и от председателя на парламента Цецка Цачева. „Високата” политическа подкрепа, която получи протест от подобен тип, е без аналог по родните ширини.

Все пак след намесата на Цветанов и обещанието му за удовлетворяване на претенциите протестите бяха преустановени.

„Изграждането на втория лифт е задължително за курорта Банско, понеже действително някак си се фокусира там цялата енергия. По часове чакат скиорите. Започва да има отлив на туристи поради тази причина. Много наранявания по пистите и милиардни инвестиции и български и чужди, които са отишли в този регион след две-три години, ако така върви, ще западнат по простата причина, че хората искат да карат ски, да направят 10, 15, 20 спускания за кратко време, като зачакат два часа на лифта веднага търси, особено в Австрия дестинациите, които отдавна с хиляди километри писти и лифтове са си решили въпроса”, изтъква отново премиерът пред министрите.

От изявленията на премиера не става ясно обаче, защо се отива директно към построяването на втори лифт, който да качва скиорите от града до пистите, а не се мисли за увеличаване капацитета на сегашното съоръжение.

„За Банско за втори лифт ще сме противници, защото съм убеден, че там трябва да сложим втори лифт,” заяви Бойко Борисов на срещата с представители на Комитета за зелени алтернативи преди заседанието на Министерски съвет.

По-късно обаче призовава министрите да не подклаждат конфликти, а да „загладят всичко на масата на преговорите”.

„Аз съм се убедил, че когато се седне и се разговаря с тези хора (природозащитниците – бел.ред.), има изключително много разумни решения и лесно можем да ги приложим”, казва още Бойко Борисов.

Последното му твърдение е в разрез с тезата му, че заради същите природозащитници и блокирането на „Орлов мост” пред миналото лято са спрели прокарването на лансираните от ГЕРБ промени в закона за горите.