Още в края на август се справихме с основната работа по екологичната оценка за проекта "Южен поток". Състоя се специализиран експертен съвет, след като преминаха 27 обществени обсъждания по населени места, които са по трасето на тръбата.

Това каза пред Дарик радио министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Според нея това е най-важният момент от провеждането на екологичната оценка.

„Вслушахме се в предложенията на хората и имаме решение на доклада за ОВОС, който включва 49 мерки и 56 препоръки. Те трябва да бъдат задължително изпълнени от инвеститора”, добави Михайлова.

Тя посочи, че препоръките и мерките включват необходимостта да се направят специални планове за подготовка на трасето и рекултивация на всички елементи от трасето, които бъдат засегнати по време на строителството и трябва да бъдат възстановени след това. Има решения и за археологичните обекти, по които трябва да се работи също.

Има и превантивни действия, които да спомогнат за намаляване въздействието върху здравето на хората. „Имаше притеснения около Варна, че помпените станции ще са много шумни. В доклада има специални препоръки за това. А целият доклад е 5000 страници”, разясни още екоминистърът.

В четвъртък след среща между премиера Пламен Орешарски и шефа на Газпром Алексей Милер бе дадено началото на строежа на газопровода. Той трябва да заработи догодина.