1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,080.8

Строежът на "Южен поток" започна

БГ Бизнес

На ТВ екрани в МС бе показано как български работници направиха първа заварка по газопровода

Строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия вече започна. Това обяви на пресконференция в Министерски съвет председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер след дълга среща с българския премиер Пламен Орешарски.

Официалният старт на строителството бе даден от министър Драгомир Стойнев в Гранитната зала на МС. В директно включване от телевизионните екрани бе показано как българските работници, ангажирани от проектна компания "Южен поток", направиха първата заварка по газопровода.

„Строителството на българския участък е знаменито събитие. "Южен поток" е най-важният елемент от енергийната сигурност на цяла Европа. Доставките на газ отиват директно в България, в ЕС. Те ще намалят цената на газа за вашата страна, защото "синьото гориво" се доставя директно”, добави Милер.

Орешарски от своя страна подчерта, че днес са били доуточнени основните параметри на проекта. „Българската страна няма да инвестира нито лев, но параметрите са направени така, че да са изгодни за България”, уточни той.

„Приблизително от 2018 г. ние започваме да получаваме дивидент, който само за България ще се равнява на приблизително 715 милиона евро”. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. „Договорихме се, че Българският енергиен холдинг започва да получава дивиденти от първата година, когато се запълни капацитетът на газопровода”, посочи той.

Акционери в подводната отсечка са "Газпром" с 50%, италианската ЕНИ с 20%, немската "Винтерсхал" и френската "Електрисите дьо Франс" с по 15%.

Срещата между Милер и Орешарски продължи изненадващо дълго – около 4 часа. Заради нея министър-председателят пропусна насрочена за 11.30 часа визита във Висшия съдебен съвет, където трябваше да обясни орязването на Бюджет 2014 в частта му за съдебната система.

Лично руският президент Владимир Путин даде старта на строителството на морския участък от газопровода "Южен поток". Това стана на тържествена церемония, провела се на 7 декември 2012. "Това събитие е важно не само за руската енергетика, но и за цялата европейска енергетика", заяви тогава той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии