Държавният глава по закон има право да отправя предложения към Народното събрание за референдум - не съм изненадана от такъв ход. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която присъства на научна сесия по проблеми на лидерството, проведена в БАН.

„Предложението за референдум представлява желание да се стимулира избирателната активност, оперира се на полето на Конституцията”, аргументира предложението на Плевнелиев за референдум Попова.

Тя като постави и няколко въпроса за качеството на демокрацията у нас - къде е нашата политическа класа и какво е състоянието на политическия ни живот.

„Оценката вероятно не е задоволителна и се опитваме със задължителни норми, с диктат на публичната власт да стимулираме активността. Нахлува се в територията на изборното законодателство, регламентирана в конституцията. Затова имам доста размисли по този въпрос”, подчерта Попова.

За нея по-добре би било „да стимулираме изборната активност чрез смислени програми към избирателите, които убедено да тичат към урните и да посегнат към бюлетината, която най-много им харесва”.

Попова подчерта, че във връзка с прекратяването на порочните практики в изборния процес от огромно значение е и качеството на лидерството.

„Днешният ден е подходящ за размисли – със забрани и задължения ли ще поправяме демокрацията (това, разбира се, е възможен механизъм) или това може да стане по друг начин. Референдумът, особено относно изборите, изглежда много силен механизъм, но трябва да се дискутира и да има съгласие. Загрижена съм затова дали дебатът относно референдума ще се изкористи, чакаме да чуем Народното събрание”, допълни вицепрезидентът.