Няма пари за пенсионни добавки, а хората тънат в мизерия – на този фон е цинично да се вдигат заплати на министри и депутати. Това каза в Стара Загора лидерът на БСП Сергей Станишев по повод идеята на финансовия министър да увеличи месечното възнаграждение на премиера до 8000 лева.

Станишев припомни едно от първите „неморални” решения на кабинета „Борисов”. „Това беше да си увеличат заплатите с 15% - на себе си и на политическите кабинети. Не смятам, че по време на такава криза е морално правителството, депутатите да получават много по-високи заплати. Не е справедливо просто", заяви лидерът на социалистите, цитиран от БГНЕС.

Пред млади симпатизанти той цитира публикации от медиите, според които Симеон Дянков предлага по 8000 лв. на месец заплата за премиера, президента и председателя на Парламента - това било записано в проектозакон на финансовото ведомство. Дянков искал рязко увеличаване на заплатите първоначално до нива между 5000 и 6000 лева от първи август. В момента Бойко Борисов получава 3403 лева.

По повод парите за майчинство и социалните добавки за деца, Станишев описа ситуацията като трагична. 20 хиляди по-малко деца на година се раждат по време на управлението на ГЕРБ, защото младите хора не могат да планират, нямат сигурност, не виждат отношение от страна на държавата, изтъкна председателят на Коалиция за България.

Той извади на преден план и неизпълнените обещания на Симеон Дянков за коледни надбавки за пенсионерите, наблягайки на факта, че министърът „си изми ръцете с Европейската комисия, която го опроверга - нека сега да бъде така любезен и да обясни”.

Станишев се обърна и към премиера Борисов с думите: "Г-н Борисов да го принуди да си изпълнят ангажимента, ако не го направят ние също имаме подготвен законопроект - вместо следколедни бонуси за пенсионерите, пенсията да се увеличи не от 1 април, а от 1 януари".