Двама заместник-министри ще контролират новата Главна дирекция „Отбранителна аквизиция“ в която се сляха две дирекции от Министерството на отбраната, като през следващите месеци ще бъде проследена работата на новото звено, през което ще минават милиони. За това са се разбрали военният министър Николай Ненчев и заместникът му Орхан Исмаилов, който заплашваше с оставка, съобщава БГНЕС.

Сливането на дирекциите „Отбранителна аквизиция“ и „Инфраструктура на отбраната“ се оказа несъгласувана със зам.-министъра, който е принципал на едната от тях. На 16 февруари от ведомството обявиха, че разногласията са били изчистени.

„Няма споразумение, но имаме общи решения, което означава, че имаме консенсус по въпросите, които касаят сливането на двете дирекции, т. нар мегадирекция. Разбрахме се, че ще направим всичко възможно това да работи, ще контролираме този процес като технология. Най-вече да видим как ще функционира близките три месеца, а до 6 месеца ще направим анализ, одит, след което ще излезем с предложения”, каза Исмаилов.

Заедно с него дирекцията ще контролира и Десислава Йосифова.

Орхан Исмаилов припомни, че и преди е имал готовност за оставка – при назначаването си. Сега, по думите му въпросът е бил принципен: „Защото когато се правят реформи, те според мен се правят с единствената цел да оптимизираме работата, да има ефект от дейност и да имаме успеваемост. Аз съм за реформите, но когато имаме анализ на базата, на което поставяме всичко на масата, споделяме, страните дават мнение, обсъждаме го и след което го предлагаме”.

За решението на министъра, Исмаилов с изненада разбрал ден преди да се внесе в Министерски съвет. „Директорката на едната дирекция – тази, която аз управлявам ми сподели, че има такава точка в дневния ред на Министерски съвет”, каза Исмаилов. В неговия ресор беше дирекция „Инфраструктура на отбраната”, а ръководителят й Таня Александрова вече е освободена от длъжност поради преструктурирането на дирекциите.

Исмаилов не може да каже еднозначно дали има екипност в работата на МО – министърът и целият политически кабинет: „Надявам се да има, може би до този проблем се стигна именно заради това. Иначе ако това беше споделено на политически кабинет, мисля, че никой нямаше да възрази за реформи и когато се аргументира и се обоснове и се видят целите, които трябва да постигнем. Но за съжаление само аз имах възможността да повдигна този въпрос”.