Още едно дясно обединение – на ДСБ и Български демократически форум, внесе документите си за регистрация в ЦИК. Вчера четири десни формации заявиха участието си на парламентарните избори на 12 май в рамките на коалиция с наименование „Съюз на демократичните сили”.

Според председателя на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев коалицията около тъмносинята партия е важна, защото създава предпоставки и възможности за обединение на десните хора в политиката и вече два пъти е доказала, че може „да вади България от криза”.

Методиев обясни, че до изтичането на крайния срок за регистрация на коалиции в края на днешния ден Националния съюз „Единство” депутатите от Синята коалиция, които напуснаха СДС, ще има възможност да се влее в обединението на ДСБ. Доро да не дойдат, ще продължим да работим с тях, увери председателят на предизборния щаб.

„Няма никакъв проблем за използването на листи и от тях, както и впрочем и от други сдружения, с които продължаваме разговори. Ние от ДСБ оставаме верни на идеята за този проект – за единен субект след изборите,” обясни Веселин Методиев.

Дясното политическо пространство обаче е дълбоко разделено между бившите партньори в рамките на парламентарната група на Синята коалиция. Председателят на СДС Емил Кабаиванов неколкократно отправи пред ЦИК въпроса за представителството във формацията с аргумента, че като настоящ лидер на сините той трябва да смени съпредседателя Мартин Димитров. Въпреки потвърждението на тази теза от админситративния съд, ЦИК два пъти отхвърли искането. Мотивът е, че една от петте партии в обединението, а именно – ДСБ, не е дала съгласието си.

Освен лидерството на Синята коалиция, проблем са и членовете на РИК и СИК, за които претендира СДС. След регистрацията на ДСБ днес Веселин Методиев изрично увери, че тъмносините ще си сътрудничат с РИК и СИК, а Кабаиванов продължава да чака окончателното разрешение на въпроса от Върховния административен съд.

Веселин Методиев цитира последни данни от социолозите, според които в момента ДСБ сама има възможност за 14 мандата в следващия парламент. „Надяваме се, че коалицията ще има много повече от това,” каза Методиев, но не пожела да се ангажира с прогноза.