Лидерите на четири десни партии внесоха в ЦИК регистрацията на коалицията с име „Съюз на демократичните сили”, с която ще се явят на предстоящите парламентарни избори на 12 май.

В предизборния съюз влизат десните формации Съюз на демократичните сили, „Обединени земеделци”, Радикалдемократическа партия в България, Българска социалдемократическа партия и Движение „Гергьовден”.

„Ние разчитаме на вота на тези български граждани, които категорично заявиха, че искат държавните институции да заработят и да се промени отношението на държавата към гражданите,” заяви отново позицията си председателят на СДС Емил Кабаиванов.

Според лидера на „Обединени земеделци” Петя Ставрева СДС е алтернатива на политическите монополи
Сините лидери, коментираха решението на Централната избирателна комисия, с което отказва да впише Емил Кабаиванов като представител на Синята коалиция на мястото на предишния председател на СДС Мартин Димитров.

Въпреки че Върховният административен съд потвърди искането на Кабаиванов, ЦИК не го уважи с аргумента, че петата партия в Синята коалиция – ДСБ, не е заявила съгласие за промяна на представителството.

Затова от СДС са се оплакали на посланиците на държавите-членки на ЕС, до ЕНП и до наблюдателите на ОССЕ.

Емил Кабаиванов допълни, че очаква решението на Върховния административен съд във връзка с повтрония отказ на ЦИК най-късно до вторник.