Първите ходове на новото правителство в областта на енергетиката обезсмислят протестите на хората от началото на годината. Това обяви Иван Иванов от партия ДСБ.

От тъмносинята партия, която остана извън парламента, изтъкват, че след оставката на председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова премиерът е назначил нов шеф на комисията и е обявил намерението си да назначи и нов състав.

„Това, което беше извършено, обезсмисля протестите на българските граждани, които искайки да има прозрачност и компетентност, поставиха категорично условие ДКЕВР да се избира от НС, а не министър-председателят да бъде неин работодател,” изтъкна Иван Иванов.

Той коментира и думите на депутата Явор Куюмджиев, че оставката на Харитонова е „естествена”, защото нямала доверието на новото управление. „Не може да се говори по този начин за орган, който по закона е независим,” категоричен е Иванов.

Въпреки че останаха непредставени в парламента, от ДСБ готвят предложения за промени в Закона за енергетиката. Тъмносините ще съсредоточат усилията си върху законодателството, което регламентира работата на енергийния регулатор.

Петър Москов обясни, че започват поредица от експертни консултации с НПО и политически партии, чиято цел е да се формира масивна обща гражданска позиция.

Колегата му Иван Иванов разкритикува премиера Пламен Орешарски заради заявката му за необходима нова експертиза за проекта АЕЦ „Белене” в момент, когато „условията показват, че строителството на „Белене” е неподходящо и самата централа е ненужна”.

Според бившия депутат премиерът не може да говори „с един тон на обреченост" как ще се произнесе съдът, защото адвокатската кантора, която защитава българските интереси е подготвила изключително солидна защита на България. „Тя е спечелила делото и на Полша, и Чехия срещу „Газпром”, т.е. тя има сериозен опит и компетентност в решаването на такива големи дела,” посочи Иван Иванов.