ДПС ще организира подписка за сезиране на Конституционния съд във връзка със законовия текст за задължително гласуване, заяви съпредседателят на ДПС Четин Казак на брифинг в парламента.

Той каза, че и вчера, и днес от мнозинството са били извършени невиждани в най-новата история на демократична България посегателства върху демократичните устои и демократичния изборен процес.

Казак отбеляза, че въпреки изричния текст на Конституцията, който провъзгласява активното избирателно право на гражданите, и изричното изискване тези основни конституционни права да могат да бъдат променяни и отменяни само от Велико Народно събрание, НС чрез промени в обикновен закон като Изборния кодекс е отменило основното конституционно право на глас, като го е заменило с т. нар. граждански дълг. Според него така парламентът е трансформирал едно конституционно право в задължение на българските граждани.

Днес станахме свидетели на още по-невиждано посегателство върху основни избирателни права на българските граждани, които са били гарантирани от началото на демократичните промени, коментира още Четин Казак, цитиран от БТА.

Отново под давлението на национал-популисткия елемент в управляващото мнозинство ГЕРБ подкрепи текст, който лиши стотици хиляди български граждани от практическата възможност да упражнят основното си конституционно право, като ограничи възможността да се образуват избирателни секции само до нашите дипломатически и консулски представителства в чужбина, припомни той.

ДПС категорично осъжда това посегателство върху гарантирани и трайно установени граждански и политически права на българските граждани и желанието да се ограничи възможността на всеки български гражданин да гласува, декларира Казак.

Той заяви, че ДПС ще продължава да се бори с всички възможни политически и юридически средства, за да се премахне това ограничение.

Апелираме към сънародниците ни в чужбина също да се присъединят към нашия глас и да заявят своето категорично несъгласие с този антидемократичен акт, който беше приет от НС, каза още съпредседателят на ДПС.