Както и да се ремонтира Изборният кодекс, той ще повтори статуквото, затова е необходима нова Конституция. Така председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев обясни пред bTV ултиматума, който синдикатът даде вчера: Велико народно събрание или национална стачка.

„Един документ, който е тълкуван повече от 70 пъти и променян 4 пъти, очевидно трябва да бъде пригоден към новите реалности. В Конституцията има несъответствия с Лисабонския договор,” обясни Тренчев.

По думите му, „така и така се е разбутало обществото”, когато се стигне до избори, трябва поне да се променят основните закони, за да се реформира качествено държавата. „Държавата зацикля заради зле координирани принципи, не само заради определени личности,” допълни синдикалният лидер.

„Когато основният принцип е сбъркан, колкото и да го кърпиш, той блокира институциите,” допълни Константин Тренчев.

Според него класическите политически партии не желаят статуквото да се промени, защото желаят да го ползват. Ако президентът обаче отправи искане към 42-то Народно събрание да започне дебати за съставяне на Велико народно събрание, тогава щяло да се види кои партии защо желаят да ползват статуквото.

Той посочи още аргументи в подкрепа на ВНС – 50% от депутатите в него се избират мажоритарно, има по-нисък праг за кандидати, издигнати от инициативни комитети.