До 20 дни ще бъде учреден граждански съвет към Реформаторския блок. В него ще бъдат включени освен представители на 7-те формации, които съставят новата политическа платформа, и известни български професори. Това обяви на пресконференция лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева.

Тя припомни призива си от преди месец "партиите да отстъпят крачка назад, а гражданите да направят две крачки напред". Решенията в гражданския съвет ще се вземат с пълно съгласие, добави Найден Зеленогорски и уточни, че Реформаторският блок има голям експертен потенциал.

Първата задача пред гражданския съвет ще бъде създаването на концепция за решаване на политическата, икономическата, социалната и духовната криза, обяви още Зеленогорски.

"В страната трябва незабавно да се инициира проучване на общественото мнение за ситуацията в Сирия”, каза в Стара Загора Меглена Кунева. Според нея хората трябва да кажат какво мислят за евентуален военен конфликт, както и приемат ли бежанския поток. Кунева определи случващото се като хуманитарна криза и настоя Народното събрание спешно да обсъди това.