Общият размер на дълговете на болници у нас е близо 350 милиона лева към края на май тази година, а просрочените дължими средства са 88 300 000 лева. Тази информация подаде здравният министър Десислава Атанасова в отговор на въпрос от народния представител от БСП Мая Манолова относно задължения на лечебните заведения.

„Ръководството на министерството предприема мерки за подобряване на финансовото състояние на болниците, но проблемът е комплексен”, заяви твърдо Атанасова. И допълни, че финансови проверки ще се направят във всички лечебни заведения в страната, подобно на инспекцията в столичния „Пирогов”.

„Текат и предстоят проверки на инспектората в много лечебни заведения не само в София. Когато докладите са готови, пак ще ги представя, както направих и с доклада за „Пирогов”. Агенцията за държавна финансова инспекция прави проверка, Националната каса прави проверка, Прокуратурата е образувала досъдебно производство. Нека те да се произнесат, да им дадем време. Вярвам на хората от инспектората си и съм убедена, че всички твърдения ще се потвърдят”, посочи министърът във връзка с проверката в „Пирогов”.

По-рано от Коалиция за България упрекнаха ГЕРБ, че при управлението им „за първи път фалират болници, закриха се болници заради задлъжнялост. „Ако „Пирогов” не отговаря на медицинските стандарти на министерството, значи тези стандарти са сбъркани”, посочи Мая Манолова – обвинение, което министърът контрира с думите, че има сформирани работни групи, които да оценят медицинските стандарти.

В парламента Атанасова засегна леко и темата с трансферирането на средства от Здравната каса към ведомството – практика, забранена преди ден от Конституционния съд. „Средно около 8 милиона лева се прехвърлят на месец от НЗОК към Министерството на здравеопазването. Всички средства са похарчени за здравето на българските граждани”, коментира ресорният министър.