Решението на Конституционния съд за трансфера на пари от НЗОК към здравното министерство предизвика пореден скандал между опозиция и управляващи. Левицата упрекна ГЕРБ в „национализиране” на пари на касата. Мнозинството, разбира се, отрече.

Магистратите обявиха за противоконституционни разпоредби от Закона за бюджета на касата за 2012 г., с които към министерството се прехвърлят пари от касата за заплащане на медицински дейности, лекарствени продукти и изделия, осигурявани от министерството.

Съдът бе сезиран от 60 народни представители от БСП и ДПС през декември миналата за трансфер от 100 милиона лева. Мотивите на опозицията бяха, че трансферът е един вид конфискация на част от парите на здравната каса, чийто приходи основно са от вноските на гражданите.

Депутатите твърдяха, че парите отиват в орган на изпълнителната власт, каквото е Министерството на здравеопазването, а то се финансира от държавния бюджет. Недопустимо чрез един бюджет на НЗОК да се финансира държавният бюджет, пишеше още в становището на социалистите и бившите им коалиционни партньори.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев изтъкна днес, че неговото правителство е натрупало резерв на здравната каса от 1,4 млрд. лева за нуждите на здравеопазването и реформата в сектора, а парите били национализирани от ГЕРБ.

„Това е потвърждение на нашата теза, че управляващите в продължение на три години крадат парите за здравеопазване на всички българи”, заяви Станишев и отбеляза, че от началото на управлението на ГЕРБ законодателните текстове, обявени за противоконституционни, са 22.

Според Станишев, след решението на съда ще се наложи не само да бъдат увеличени парите на НЗОК за 2012 г., но и държавният бюджет да претърпи промени. От предвидените общо 120 млн. лв. за трансфер към МЗ тази година вече половината са отишли от НЗОК към министерството, посочи Станишев.

Въпросът за трансферите на пари от касата беше повдигнат и от бившия шеф на касата Нели Нешева. След скандала с бонусите, довел до отстраняването й, тя контраатакува и посочи, че многократно е искала информация от министерството за какво се използват прехвърлените пари, но отговор не получила.

От управляващата партия обаче отговориха, че не се налага промяна в бюджета на държавата за тази година или в Закона за бюджета на НЗОК.

Менда Стоянова, снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Решението на Конституционния съд за бюджета на НЗОК за 2012 г. не коментирам. Мотивите на Конституционния съд са задължителни за нас и ще ги изпълним”, заяви на брифинг в НС председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. И отрече парите да са откраднати от ГЕРБ.

‘Категорично се противопоставяме на квалификациите, които направиха от БСП и които явно са започнали предизборна кампания, че средствата са откраднати от правителството – това е категорично не е истина”, увери Стоянова.

Според нея тези средства се харчат за медицински дейности за хората, които плащат здравни осигуровки.

„Къде са отишли парите е прозрачен процес и е обект на контрол от съответните органи като Сметната палата и финансовата инспекция. Квалификации като тези на БСП са лъжа”, упрекна ги Стоянова. Трансферът е факт до момента, остатъкът няма да се осъществи.

Здравното министерство ще извърши разходите за сметка на собствени икономии. Нетрансферираните суми ще останат в касата, обясни депутатът от ГЕРБ.

Здравният министър Десислава Атанасова също обясни, че с парите се плащало за здраве, за българските пациенти.

МЗ всеки месец подавало необходимите средства, които трябва да бъдат преведени от НЗОК, и те се трансферирали през текущия месец.

Атанасова не посочи каква е сумата, преведена от касата към министерството до момента, с обяснението, че решението на КС е от тази сутрин и все още се правят разчети.