Идеята на правителството да изведе от столицата към провинцията ключови министерски дейности провокира креативност у редица огранизации, които се впуснаха да умуват как да подпомогнат, променят или оптимизират административната децентрализация. След като преди дни синдикати се оплакаха, че реформата на Симеон Дянков ще доведе до редица социални неудобства като разделени семейства или принудителното им преместване от едно населено място в друго, днес от Центъра за икономическо развитие предложиха алтернативна реформа.

Вместо да се преместват цели агенции на държавната администрация в провинцията, по-добре и по-евтино ще бъде техните служители да работят от разстояние през интернет. Това заяви председателят на центъра Георги Прохарски, според който обслужването от изнесени работи места набира все по-голяма популярност в Европа, особено в скадинавските страни. В структурите на Европейската комисия, например, имало служители, които работят поне веднъж седмично от домашния си компютър.

В тази връзка организацията представи и нов проект, финансиран от Брюксел: "Телеуъркинг: нов начин на работа и живот", свързан с разпространяване на идеята за работа от разстояние. Проектът е с продължителност до май 2013 г., съобщиха от Центъра за икономическо развитие.

Според експертите България вече има необходимите инструменти за по-широк обхват на дистанционната работа. От 2010 г. има национално споразумение между синдикати и работодатели за промотирането на такъв вид дейност. В края на 2011 г. пък са били приети промени в Кодекса на труда, които уреждат правоотношенията при работата от разстояние – идея, която спокойно може да се приложи в амбициите на кабинета за по-ефективна администрация, коментираха от организацията.

Предложението им обаче едва ли ще срещне одобрението на правителството, което вече има конкретен план и обосновка за промените в публичната администрация. В сряда финансовият министър и инициатор на реформата Симеон Дянков обясни, че тя започва още наесен, а физическото преместване на държавни агенции и техните служители има за цел да даде „по-разнообразен поглед” върху нуждите на местната икономика.