От септември започва първата вълна на децентрализация на администрацията.

 "Общо 20 звена ще излязат извън София, но тепърва ще се уточнява кои ще бъдат те", съобщи вицепремиерът Симеон Дянков.

Избраните администрации ще отидат към Благоевград, Пловдив, Русе, Велико Търново, Варна и Бургас, като пренасянето ще засегне поне 2500 чиновници и техните семейства.

"Това ще съживи големите градове, в които има университети и административен капацитет. Освен това ще има разнообразие на мнения. Ако администраторите се пръснат из страната, ще имаме много по-разнообразен поглед върху това, което е необходимо за икономиката", коментира вицепремиерът.

Симеон Дянков няма притеснения за финансирането на тази реформа.

"Бюджетът може да си го позволи", увери той. "Правили сме сметки, просто трябва да правим малко по-активна политика в продажбата на ненужните активи на държавата. Освен това реформата е добра социална политика", коментира Симеон Дянков.

По думите му голяма част от работещите във въпросните администрации са изразили готовност да се преместят.

"Това са много добре платени хора, а заплатите им ще значат още повече в тези градове", коментира вицепремиерът.

Първата вълна на децентрализацията трябва да приключи до следващото лято.

Стартът на административната реформа, подготвяна от Симеон Дянков, даде премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица. В Пловдив Борисов преряза лентата на новата сграда, която ще приюти сектор "Туризъм" на икономическото министерство.

Най-вероятно в града под тепетата ще бъдат настанени и отделни дейности от земеделското ведомство, където ще бъдат засегнати около 150 души.

Ще трябва да търсим възможност и за допълнително стимулиране на служителите, които ще се преместят от София, и компенсации за тези, които откажат, заяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Официално административната реформа се очаква да бъде гласувана от кабинета тази седмица.

Според проекта данъчните трябва да бъдат преместени във Велико Търново, Агенция "Митници" в Русе, за Варна да замине агенцията по рибарство, а винарството да бъде пренасочено към Плевен.

Идеята за извеждане на държавните администрации извън столицата има своята история. Тя бе публично обявена от вицепремиера Дянков още в първата година на управлението на правителството на ГЕРБ.