Председателят на новосформираната временна парламентарна комисия „КТБ” Десислава Атанасова от ГЕРБ иска оставката на гуверньора на Централната банка Иван Искров заради пропуски в надзора, довели до кризата с Корпоративна търговска банка. Това стана ясно от думите й в първото й телевизионно интервю на новия й пост в предаването „Тази неделя” по bTV.

„БНБ не е осъществила надзора, който й е вменен. Надявам се Иван Искров най-накрая да оцени кой е достойният начин да си тръгне от поста. Няма нужда от какъвто и да е натиск, ако човек разчита правилно посланията, да си тръгне”, коментира тя.

Атанасова обясни, че поверената ѝ комисия ще провери всички факти и обстоятелства около КТБ между 2009 г. и 2014 г. „Започваме с БНБ, защото тя е отговорна за надзора на банките в България. Именно неупражняването на контрол е причината за настоящата ситуация”, подчерта депутатът от ГЕРБ. Следва разглеждането на докладите на одиторите в банката, какво е станало известно на квесторите, месеците на особения надзор.

„Възможно е и да променим предмета и да продължим проверките и към 2015 г., особено след последните разкрития, че разграбването на банката продължава”, коментира Атанасова.

Разкритията направи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в петък. Тя обяви, че откакто банката бе поставена под особен надзор, никой не контролира сделките на квесторите, а активите на трезора са се стопили с 1 млрд. лева. Часове по-късно квесторите отхвърлиха обвиненията, като заявиха в съобщение до медиите, че с имуществото на КТБ не са извършвани никакви разпоредителни действия.

„В никакъв случай няма да се правим на прокуратура, наясно съм с разделението на властите. Разчитаме на прокуратурата и на службите за сигурност, които също имат ангажимент и ще бъдат изслушвани в комисията”, посочи Десислава Атанасова.

По думите й, сред първите изслушани в комисията ще бъдат Иван Искров и подуправителя на БНБ Цветан Гунев, както бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев. Въпреки че подчерта, че в комисията ще бъдат поканени „всички, които имат отношение”, Атанасова така и не отговори дали ще бъде разпитван и бившият премиер Пламен Орешарски. „Орешарски винаги говори като външен човек за процесите в България. Неслучайно в един момент БСП се отрече от премиера, когато се обсъждаха и КТБ, и актуализацията на бюджета”, припомни тя.

В състава на комисията „КТБ” влизат още бившият финансов министър Петър Чобанов, както и бившият председател на бюджетната комисия Йордан Цонев. „Ще бъде интересно да се чуе становището на участници във властта”, отбеляза Атанасова. Според нея няма да има своеобразен конфликт на интереси в случай, че бъдат открити пропуски в действията на предишната власт, защото „комисията няма да се прави на прокуратура”. „Темата с доказването на вината е извън обсега на нашата дейност”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

„Цветан Василев няма да бъде поканен на изслушване, защото няма качеството на лице, което е осъществявало контрол върху дейността на КТБ. Ние ще изслушваме единствено и само длъжностни лица от институции, които им е вменено по закон да упражняват контрол”, обясни Десислава Атанасова.

В заключение тя пожела „никога повече да не виждаме опашки от българи, които са вложили своите пари и не знаят кога ще ги вземат”. „Бих искала законодателство, което да не позволи друг трус във финансовата стабилност на страната”, допълни председателят на комисията „КТБ”.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”