„Парламентарни игри” на влизане и излизане, вдигане на ръка, броене и събиране на кворум си организираха депутатите в петък. След като ден по-рано решиха да си спестят парламентарния контрол, днес те от сутринта се занимаваха обстойно с дневен ред, който повече забавлява с дискусиите си отколкото има практическа стойност със сериозността си. По обобщението на лидера на ГЕРБ – народните представители показаха „как работят в петък”.

Кое е депутат?

Символът на 42-ия парламент – осигуряването на кворум, стана повод за пореден скандал в пленарна зала. След като бяха одобрени промени в Закона за водите бившият здравен министър Десислава Атанасова се оплака, че не е забелязвана от председателстващия заседанието Христо Бисеров:

„Вдигнах ръка от място, както по правилник. Вие пропускате да поглеждате в дясностоящите. Има народни представители, които повече от минута вдигат ръка за процедура. Преди секунди бяхме свидетели на поредната порочна практика на това управляващо мнозинство – погазване на правилника на Народното събрание. Очаквам да не си позволите повече от минута и 30 секунди да призовавате народните представители да влязат в зала, за да се събере кворумът на това Народно събрание. Все пак може би ще благодарите на колегите от „Атака”, които и днес осигуриха златния глас, за да го има този парламент”.

Даде му и съвет: „Апелът ми е – не следвайте поведението на г-н Миков, който си позволи от Сърбия някъде да закрива заседания на парламента, да допуска парламентарно поведение на един лидер, стоящ под една пластмасова маса”.

В отговор Бисеров попита как да прави разликите, но използваните от него изразни средства объркаха субектите с обектите: „Аз как да разбера кое е народен представител, кое е квестор”.

За кръчмите в Сърбия

Почувствал се засегнат от приказките за престоя си в Сърбия от представители на ГЕРБ, председателят на НС Михаил Миков отговори:

„Не смятах да взимам отношение по една лъжа, която се тиражира от два дни по повод мое официално посещение в Сърбия. Имах официални срещи с председателя на парламента, с президента на Сърбия и с министър-председателя на Сърбия. Лидерът на една парламентарна група си позволи за пореден път да лъже чрез медиите. Аз реших, че не си струва да влизаш в обяснение по въпроси, които са безспорни и които не почиват на никакви факти. Днес, когато народни представители от неговата група продължават да тиражират тези лъжи без грам отговорност, съм длъжен да кажа, че това, което заяви Бойко Борисов, е една голяма поредна негова лъжа”.

Националистите също се обидиха и Станислав Станилов стана изразител на общото мнение на „Атака”:

„Обръщам се към колегите от ГЕРБ – уважаеми колеги, когато крещите срещу „Атака”, много ви моля да си спомните как си направихте правителство с нашите гласове. Да подкрепим партия, която не беше влизала никога в управлението и даваше надежди, че ще направи нещо за България, за нас беше чест. За благодарност зловещият човек г-н Цветанов екзекутира ПГ на „Атака” с гнусни методи и вие тогава не крещяхте, нали? Вие ни унизихте, не свършихте нищо и сега се сърдите, че ние крепим кворума на един законен български парламент, а вие не можахте да спечелите 51%. Това каза българският народ. Народното събрание е легитимно и не бива да се сърдите, най-малко на нас. Да престанем да крещим, да почнем да работим и може да излезе нещо”.

В търсене на депутати

След това Димитър Главчев от ГЕРБ направи предложение да се извърши поименна проверка на кворума и неговата пленарна група напусна пленарната зала. В края на поименната проверка се върнаха.

Проверката в търсене на кворум продължи около половин час. След като депутатите от ГЕРБ се върнаха, Бисеров ги попита: „Вие, колеги, които сте в залата и не вдигате ръка, в залата ли сте или не”. След това каза, че ще ги отбележи като присъстващи.

„Пак ще си идем”

Това отношение явно не се хареса на народните представители от ГЕРБ и зам.-председателят на групата им Красимир Велчев обяви, че с подобен тон пак ще започнат да не идват на работа в парламента: „От вчера, откакто сме тук, с този тон, с този реваншизъм - пак ще излезем и пак няма да идваме.

Влизането и излизането им той обясни с отдавна позната практика: „В предишното Народно събрание депутатите от БСП доста често прибягваха до тази тактика. Тогава нито едно заседание не беше провалено. Кворумът в зала е проблем на мнозинството. Ние в предишния парламент не бяхме мнозинство. Имаше седмици наред, в които колеги отляво не идваха на работа”.

„Всеки човек има потребност да бъде уважаван. Името на Бойко Борисов беше прочетено пет пъти и вие се подигравахте и се радвахте. Колко пъти беше прочетено името на Сергей Станишев или на Лютви Местан?”, попита Велчев. „Без уважение, и без взаимно желание, хората отвън не само имат право, но ще минат и към по-остри действия”, допълни той.

Думите му дадоха повод за коментар от страна на левицата. „Призовавам всички народни представители и всички партии в парламента да не възпроизвеждат огледални модели на поведение от последните няколко години. Само в краен случай да се занимават с тези методи на влизане и излизане, на проверки на кворума в зала, което уронва авторитета на Народното събрание. Дебатите могат да са остри, но те трябва да засягат българските граждани, а не нашите отношения тук. Нека всяка една парламентарна група да направи своята оценка за поведението си”, каза Янаки Стоилов.

След това депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ заседанието на парламента да бъде удължено до изчерпване на дневния ред.

„Класната” разпусна парламента

Решението доведе до обобщение на работния ден като „ден на майстора” от Бойко Борисов:

„Ето как работим в петък следобед – ден на майстора за БСП, ДПС и „Атака”. В 14.00 часа се разпръснаха. Ние сме тук. Станишев, Местан, Волен Сидеров не го интересува Наказателният кодекс. Сутринта г-н Бисеров излъга, че ние сме дошли, за да гласуваме за отпуска. Точно обратното – искаме да работим. Едните за кебапчета и бира на Бузлуджа, другите пленуват някъде, магистрала им направихме до морето, ще хванат следобедното слънце. Какво нещо е лицемерието, манипулацията”.

Снимка: БГНЕС

В пленарна зала бяха останали само представители на ГЕРБ и Мая Манолова, към която Борисов се обърна с думите: „Искахме удължение на работното време. В петък, едва 14.00 часа е, защо не работим? И сряда беше работно време, ама не работихме. Аз съм работил 15 години, когато вие се подпирахте по столовете. Явно класната вчера е била много разстроена, че не я повозиха на таксито. Елате да обсъждаме точки, защото е видно, че не им се работи”.

На въпрос ако депутатите гласуват отпуск от 7 до 31 август, дали ГЕРБ ще идва в парламента, лидерът отговори: „Чудя се какво да правя вече. С тези хора на глава не мога да изляза”.