Народното събрание реши да не се допуска провеждането на избори и гласуване на национален референдум в един и същи ден. Това стана факт с промяна в Изборния кодекс на второ четене в парламента.

Предложението дойде от лидера на БСП Михаил Миков и други народни представители от левицата. „За” гласуваха 119 депутати, „16” бяха против, а 12 се въздържаха.

Промените бяха подкрепени най-много от ГЕРБ със 70 гласа, от БСП „за” гласуваха 10 депутати, ДПС подкрепиха с 22 гласа, Патриотичния фронт също подкрепи вота с 13 депутати, четирима от БДЦ също гласуваха „за”.

Реформаторският блок гласува против, като един се въздържа.

Гласувайки тези промени, депутатите на практика избутват референдума, иницииран от „Шоуто на Слави”, през активните летни месеци.

Според Тошко Йорданов от екипа на Слави Трифонов, това обрича националното допитване на провал, тъй като това са месеци за почивка и никой няма да отиде до избирателните урни.

Провеждайки референдумът през юни или юли ще бъде много по-трудно да се съберат необходимите 50% плюс един гласа, за да се зачете общественото допитване като легитимно, смятат организаторите му.

Референдумът ще влезе в пленарна зала на 11 май, защото до тогава депутатите са в 12-дневна великденска ваканция.

По-рано днес депутатите приеха предложението гласуването да стане задължително.