Парламентът прие на първо четене проектозакона на вицепремиера Меглена Кунева за борба с корупцията, след като миналата година законът бе бламиран от управляващото мнозинство.

„За“ антикорупционния закон гласуваха 130 народни представители, „против“ бяха 28 а 13 се въздържаха.

И този път при дебатите в пленарната зала законопроектът предизвика противоречиви мнения, като основните критики бяха заради т. нар. анонимни сигнали. Сега има поправка в сравнение с предишния път, в който беше гледан законът. Преди те да бъдат задвижени, сигналите ще преминат през първична проверка. Тя ще се прави от инспекторите от антикорупционното бюро, което ще бъде създадено с този закон.

Антикорупционното бюро ще бъде избирано от парламента, а не както в предишния вариант – от премиера.

Опозицията обаче смята, че този антикорупционен закон ще се използва като бухалка за политически репресии.

„От Патриотичния фронт ще подкрепим закона, за да няма инсинуации, че сме против борбата с корупцията”, каза Валентин Николов от ПФ.

ДПС също увери, че ще подкрепи закона на първо четене въпреки техните сериозни несъгласия и по отделни текстове на закона, и по неговия обхват, както разясни депутатът от ДПС Йордан Цонев.

„Не мога да подкрепя законопроект, който създава един политически Франкенщайн - събира четири мъртви агенции и прави една жива. Как ще стане тази работа?”, попита независимият депутат Георги Кадиев.

Вицепремиерът Меглена Кунева пък предложи между първо и второ четене да се направи работна група, към която да се адресира и най-малкото съмнение, че органът може да не изпълни голямата си цел – независим, професионален и единен орган.

Надявам се между първо и второ четене да направим един още по-силен закон, каза тя.