В духа на всеобща държавническа толерантност, „запален” от обща декларация на президента и премиера тази сутрин, лидерите на парламентарно представените партии осъдиха насилието. Не успяха обаче да загърбят политическото противопоставяне.

Дори и без регистрацията на ГЕРБ, каквато беше заявена по-рано, кворум беше осигурен и извънредното заседание във вторник започна по план. Задачите бяха да се назначат заместници на „заминалия” си безследно от политиката Христо Бисеров, както и да се разгледат на първо четене държавният бюджет и тези на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса.

След това не мина и друг ход на ГЕРБ - извънредното пленарно заседание да бъде излъчвано по БНТ и БНР. Прието бе обаче предложение на „Атака” изборът на заместник-председател на НС да не се крие от зрителя и слушателя.

„Видях трагедията...”

„Тази сутрин бях във ВМА, на третия етаж, където се приемат най-тежките случаи, и видях обезобразеното лице на един младеж на 27 години, който в момента се бори за живота си. Видях трагедията, изписана по лицата на неговите родители. Метин е жертва на омразата, на етническата и религиозната омраза в българското общество. За сетен път ДПС осъждаме проявите на насилие. Призоваваме всички парламентарни групи да изразят ясна позиция на осъждане на прояви на насилие и да призоват своите членове и симпатизанти да се разграничат от проявите на нетърпимост”, заяви Лютви Местан.

„Можем да се делим политически, да имаме разминавания в политическите си позиции, но нямаме право да се делим по отношение на онези ценности в българската демокрация, които са в полето на общочовешките стойности”, допълни лидерът на ДПС.

Да посети и Виктория

Обявявайки, че „Атака” е против насилието в българското общество, вандализма и нападенията над когото и да било, лидерът Волен Сидеров посъветва Местан да посети и пострадалата Виктория. След това задълба по „личен въпрос”:

„Призоваваме всички парламентарни групи да заклеймят вандализма, който се вихри в неделя на историческата дата 10 ноември. Късаха се плакати и рекламни материали. Полицията наблюдаваше без никакво действие. Това показва, че власт в България в момента не се упражнява. Правото на демократичен протест не може да се смесва с вандализъм”.

После продължи с нов призив – всички партии да подкрепят искането на „Атака” за незабавно екстрадиране на нелегалните емигранти и да не бъдат допускани повече на територията на България: „Не искаме да се увеличава вълната на пришълци – нелегални емигранти, които застрашават сигурността и реда в държавата. Българските граждани са притеснени от настаняването на нелегални емигранти”.

Като президента и премиера

В голямата си част изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев препокри декларацията на президента и премиера от по-рано днес.

„Днес политическата, медийната, обществената среда основават ли се на същите идеи? За съжаление, в последните години в България все повече се насажда омразата и нетърпимостта не само по различния по етнически или верски признак – към всеки, който мисли по различен начин. Някои политически сили упорито насаждат, че всеки, който е на различно от тяхното мнение, трябва да бъде заклеймен публично. В последно време бяха направени списъци на журналисти и граждани, които се разграничават от протестите. Срам и позор на партиите, които се изразяват като европейски на думи”, каза още той.

„За пръв път изпитваме такъв наплив на бежанци, затова трябва целенасочено действие на държавата. Трябва да е ясно, че хората, които бягат от война, ще бъдат приети, но ще има организираност и няма да се допусне българската граница да бъде преминавана безконтролно”, заяви Станишев.

И ние сме против, но...

Парламентарната група на ГЕРБ също се обяви против насилието независимо какъв етнос и какво вероизповедание изповядва човекът.

„Не съществува парламентарна група, която да не се разграничи от насилието и хаоса в една държава. Добивам впечатлението, че се говори с общи приказки. Защо вие, които сте против насилието, сте против заседанието да се предава пряко по националните медии.

Основният проблем е дефицит на справедливост в държавата и какво доведе до този хаос в държавата и какво наложи ние народните представители да бъдем обградени и да бъдем пазени от собствените ни деца, парламентът се обгражда от студенти”, каза Красимир Велчев.

„Основният въпрос е, че конституирането на това Народно събрание стана по толкова задкулисен начин и толкова на тъмно, че няма как сега на хората да се обясни да не излизат на улицата. По-безпринципна коалиция не е имало”, допълни той.

След декларативното заклеймяване на насилието народните представители избраха Алиосман Имамов за заместник-председател на НС, а Четин Казак за председател на Комисията по правни въпроси, по предложения на ДПС.

Междувременно пред парламента се провеждаше протест на студентите, които окупират университети в страната четвърта седмица.