Първа стъпка към електронните обществени поръчки се прави с промените в Закона за обществените поръчки, които бяха приети на първо четене от парламента днес.

Предвидена е възможност техническите предложения към офертите да са под формата на електронен каталог, когато предмет на поръчката е доставка на стоки, които са стандартизирани или за които е възможно да се разработят или утвърдят собствени стандарти, пише БТА.

Вносителят Министерски съвет обяснява в мотивите си, че даването на тази възможност ще позволи на доставчиците да участват в процедурите онлайн в целия вътрешен пазар.

Освен това, използването на електронни каталози от възложителите може да доведе до значителни икономии и до подобряване на резултатите от обществените поръчки, като се намалят загубите.

С измененията отпада задължението за участниците в процедурите за възлагане на обществени поръчки да купуват документацията за участие. Възложителите трябва да публикуват цялата документация в профила на купувача, с изключение на класифицирана или поверителна информация.
Друго изменение дефинира минимално задължително съдържание на договора за обществени поръчки и на приложенията към него. Предвижда се създаването на стандартизирани образци на офертата и на приложенията към нея, които ще бъдат приложения към правилника по прилагане на закона.

Записано е, че възложителите поставят изисквания към финансовото и икономическото състояние на кандидатите и участниците само ако за изпълнението на поръчката е необходимо наличието на определен финансово-икономически ресурс за материали, консумативи, средства за работна заплата и свързаните с нея данъци и осигуровки.