След часове спорове, обвинения в задкулисие и в разиграване на циркове, депутатите одобриха създаването на временна анкетна комисия по случая „Мишо Бирата”.

Предложението да се разследва изтеклия скандален разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов, който нарежда на шефа на Митниците Ваньо Танов да се погрижи за протекцията на президента Георги Първанов, е на Сергей Станишев и група депутати.

Цялото име на временния парламентарен орган е: Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.

Кой какъв е в комисията

Гласуваха 109 народни представители, от които 105 бяха „за”, 1 – „против”, 3 – „въздържал се”. Гласувалите „против” и „въздържал се” бяха от ГЕРБ.

Комисията ще е съставена от 12 депутати, трима от всяка парламентарна група. Срокът на комисията е два месеца. Председател на комисията ще е Йордан Цонев от ДПС. Членове са: Галина Милева, Димитър Лазаров, Владимир Горанов – ГЕРБ; Валери Жаблянов, Красимир Мурджев, Иван Иванов – от Коалиция за България; Йордан Цонев – председател, Камен Костадинов, Мустафа Карадайъ – от ДПС; Николай Александров, Маргарита Николова и Петър Петров – от „Атака”.

Двучасови „дискусии”

Темата за създаването на комисия за казуса „Мишо Бирата” в парламента беше отлагана вече и очаквано предизвика нов разгорещен дебат.

ГЕРБ обвини управляващите в разиграване на парламентарни циркове и изземване функциите на прокуратурата. От БСП и ДПС контрираха с думите, че управлението на ГЕРБ е било белязано от перманентни скандали за неправомерен натиск от висши представители на изпълнителната власт върху специализирани органи. Репликите за морала бяха сред основните аргументи на спорещите страни.

  „Тази комисия не се създава, за да дамгосва някого, а да се види, че българските институции са били използвани за политически цели или са правени опити да бъдат използвани с политически цели”, посочи Валери Жаблянов от левицата. По думите му комисията трябва да отрече този управленски подход и да реабилитира авторитета на Народното събрание.

 

 Цвета Караянчева от ГЕРБ отправи препоръката мнозинството да инициира комисия и за Христо Бисеров, защото това, по думите й, е политическият скандал на деня. Защо да не направим комисия за размножаването на колорадския бръмбар, за пролетното равноденствие, попита иронично Караянчева. Държавата е на автопилот, а парламентът решава криминални уравнения, обобщи тя.
Левицата заяви, че двата казуса са различни. По думите на Антон Кутев разликата между Бисеров и Бойко Борисов е, че бившият зам.-председател на НС сам се е оттеглил от всички постове. Караянчева отговори, че Станишев също е трябвало да се оттегли след скандала с австрийския лобист Петер Хохегер. 

Промени в името на комисията? 

От ГЕРБ предложиха от проекторешението да отпадне израза "обстоятелствата около странната смърт на Михаил Миков, известен като "Мишо Бирата". Председателят на ДПС Лютви Местан заяви готовност да бъде подкрепено подобно предложение, защото акцентът на анкетната комисия е друг. „Разговорът между Борисов и Танов има две измерения - едното е политическо, а второто - правно - второто не е от нашите компетенции, но политическото измерение трябва да намери своите отговори”, посочи той.

Лидерът на ДПС нарече казуса"черната кутия" на олигархията по-рано днес.

Става ясно, че някой е поел ангажимент пред едно лице с прякор Мишо Бирата, да не го закача - това не може да бъде ангажимент на премиер пред когото и да е, особено когато става въпрос за проверка на специализиран орган, призван да осигури приходите в държавната хазна, подчерта Местан и допълни, че така законът остава някак си встрани и стои по-ниско от обещанието пред Мишо Бирата. 

Ще се проучва стилът управление, а не самия запис
Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че смисълът на тази комисия е да проучат обстоятелствата не само около записа, а около манталитета на управлението. Имаше две реалности, които съществуваха паралелно - едната, широко рекламирана от медиите,и другата - реалността на истинските механизми на управлението на ГЕРБ, посочи Станишев. Според него комисията е точно за задкулисието. Излезе наяве тефтерчето на Златанов, целевото отстрелване на едни и създаването на чадър над други, начинът, по който е използван Авиоотряд 28, припомни Станишев. 

„Конструктивният” парламентарен диалог продължи с анализиране на прякорите на участниците в комисията и свеждането на МВР до писар на „опорни точки”.