Референдумът, който трябваше да реши съдбата на непостроената българска ядрена централа в Белене ще бъде произведен с въпрос, в който името на конкретния проект отсъства. С 106 гласа "за" и 7 "против" депутатите одобриха редакцията „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”, предложена от управляващите наместо формулировката на въпроса от подписката, инициирана от БСП „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?”.

Гласуването, в което участваха 113 депутати сложи край на дебати продължили повече от три часа. БСП не участваха във вота, с аргумента че управляващите подменят питането, под което са се подписали около 700 хиляди българи. ГЕРБ пък отговориха, че преди въпроса е звучал манипулативно, а от допитването се търсели политически дивиденти.

Датата за референдума трябва да стане ясна до месец след обнародването на днешното решение. Граждански организации отново заплашиха, че ще има протести заради въпроса на референдума.

Без руски танкове, но с Хамлет в залата, депутатите обсъдиха референдума

Дебатите в парламента се проведоха, след като беше отхвърлено предложнието на депутата от БСП Ангел Найденов премиерът и финансовият министър да бъдат задължени да присъстват на обсъжданията. Вместо това, пред народните представители се яви икономическият министър, който беше изпратен от министър-председателя със заръката: „Деляне, Добрев, мини през парламента и само им кажи още веднъж: ако Станишев е искал, да е разпоредил на НЕК да са подписали за "Белене",” отправена преди днешното заседание на кабинета на Борисов.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Председателят на правната комисия Искра Фидосова запозна депутатите с доклада на комисията относно двете предложения за въпрос на референдума: първото с въпроса заложен в подписката - „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?” и второто, това на ГЕРБ, с формулировката „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”. Фидосова обяви, че правната комисия предлага общ проект за решение по двете предложения с въпрос, който повтаря предложения от управляващите. До идентично съдържание на двете предложения се стигнало след гласуване на заседание на комисията.

„На цялото българско общество трябва да стане ясно, че ако 2006-а, 2007-а или 2008 г. бе подписан договор за АЕЦ "Белене", в момента ние нямаше да губим дни и месеци, и да трошим държавни пари – около 20 - 30 милиона – за провеждането на референдум,” каза пред журналисти в Народното събрание Делян Добрев, като по същество повтори изказването на премиера от по-рано „Колкото и да крещят и да викат, това е болезненият факт за тях – от 2006 година не са го подписали”.

„Държавата губи ресурси. Всички ние губим ресурси и енергия в това, което се случва,” добави енергийният министър и освободи изпълнителната власт от отговорността за формулировката на въпроса с обяснението, че той се формулира от депутатите. „В компетенцията на народните представители е, а не на един министър”, заяви Делян Добрев, с което обясни защо е напуснал пленарна зала при обсъждането на проекторешението за провеждане на национален референдум.

"To be or not to be?" - това е въпросът за “Белене”

заяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов от парламентарната трибуна. По думите му социалистите били принудени да предприемат инициативата за референдума след решението на парламента да прекрати изграждането на втората атомна електроцентрала. Затова бил сформиран и инициативният комитет, събрал над 770 000 подписа в защита проекта.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Нямате правото да подменяте зададения към гражданите въпрос, не се уповавайте и на конституционни мотиви, защото този ход на събитията не може да бъде оспорен нито обществено, нито политически,” предупреди управляващите Стоилов и настоя, че председателят на парламента Цецка Цачева трябва да допусне да се гласуват двете предложения без редакцията на въпроса в подписката.

Двата проекта за референдум трябва да се подложат на отделно гласуване, подчерта Стоилов. От Коалиция за България настояха за провеждане на референдум с въпрос „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?”. Отпадането на АЕЦ „Белене” от въпроса не е редакция, посочи Янаки Стоилов и добави: „С редакцията вие вадите жилото от въпроса... При вас даже няма дребен шрифт. Трябва да използваме симпатично мастило, за да разберем истинския въпрос,” заяви депутатът.

Референдум + Русия = национална катастрофа

Референдумът е най-висшата форма на демокрация, сети се депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров, който представи предложението за референдум на управляващите, чийто въпрос не споменава конкретно площадката в Белене. Референдумът трябва да поставя въпроси от компетенцията на Народното събрание, отбеляза Димитров, според който „със споменаването на конкретен проект, като този за АЕЦ „Белене”, въпросът вече е от компетенцията на изпълнителната власт”. По дъмите му във въпроса, зададен в подписката, има „законови грешки”.

Въпреки демократичния характер на всенародното допитване обаче, Димитров припомни, че при всеки референдум досега у нас е било замесено името на Русия и са следвали национални катастрофи. „През септември 1946 г. се провежда референдум за промяна на държавността - "за" гласуват над 90%. Резултатите не са оспорени от нито една политическа сила, защото тогава не е имало никой в България, който да оспори вашата власт,” посочи депутатът. Доброслав Димитров спомена и за референдума от май 1971 г. за конституцията с „прословутия член първи”.

„Референдум ще има. Този път няма да има руски танкове, този път хората ще гласуват по неманипулиран въпрос,” заяви Димитров, след като на няколко пъти се нуждаеше от намесата на Цецка Цачева, за да бъде изслушан от опозицията.

„Иван иска да се ожени за Мария” или „Иван иска да се ожени”

С игра тип „открийте разликите” коментира лидерът на БСП и ПЕС намерението на управляващите да прокарат своя вариант на въпроса за референдума. Сергей Станишев попита риторично има ли разлика между двете изречения: „Иван иска да се ожени за Мария” и „Иван иска да се ожени”.

„Сън не ги лови управляващите от няколко месеца,” заяви Станишев при дебатите в парламента и добави, че от ГЕРБ се чудят как да избягат от истинския референдум. „Очертава се ясно противопоставяне между една власт и един народ,” смята председателят на БСП.

По думите му най-изгодният енергиен проект за България – АЕЦ „Белене” – гарантира сигурността на българската енергетика. „При обсъждането на този важен въпрос в пленарна зала липсват министър-председателят Бойко Борисова, финансовият министър Симеон Дянков и страхливо избягалият министър на енергетиката Делян Добрев,” заяви Станишев. Според него поведението на управляващите било шизофренно и издавало страх и арогантност.

„Въпросът е - дали ние ще сме нация на сервитьори и овчари или ще сме нация, способна да развива високи технологии,” посочи още бившият премиер.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи