Огромна пропаст стои между протестиращите софиянци и хората от провинцията. Докато за „умните и красивите” в София 5% намаление на тока е едно кафе в скъп хотел преди демонстрацията пред парламента, то за леля Паца от село Видраре са пет хляба. Това заяви пред bTV депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев.

В коментара си за ситуацията в страната той допълни, че излезлите на улицата в столицата имат едни искания – не харесват него и останалите народни представители и искат да ги извадят от 42-то НС. Срещите с хора от неговия район обаче показвали, че хората като леля Паца, която му направила баничка миналата седмица, били доволни от социалните ангажименти на БСП, които се изпълнявали.

„Днес протестът е изцяло политически, хората не харесват тези, които сме вътре в парламента. И аз не харесвах Бойко Борисов преди, но през последните 4 години правех опозиционна политика. Избори сега ще повтарят модела „Варна” – само 60 хил. гласуваха и избраха БСП, ГЕРБ, ТИМ и Маршеки. Ако има избори сега, се удовлетворява статуквото. Ние не се страхуваме от изборите, ние изпълняваме своята социална програма. Готов съм да отида на избори. Вот май е абсолютно реално постижимо. Един парламент с ясна програма до април е нещо, в което БСП може да покаже достойнство”, каза Добрев.

Той допълни, че фиксирането на дата за нови избори ще успокои ситуацията, но преди това лидерите трябва да седнат на една маса. По думите му обаче в момента такива няма. На въпрос дали поставя под това определение и Сергей Станишев, Добрев заяви, че има разлика между избран председател и лидер.

Според него обаче няма лидери и между протестиращите. „Вие ходили ли сте в сряда, когато Мая ги кани да обсъждат промените в Изборния кодекс. Те се карат”, обърна се той към съдбеседника си в студиото на „Тази сутрин” режисьора Нидал Алгафари.

Той му отговори: „Тези, които се събират при Манолова, не са тези, които протестират. Те искат само едно нещо – оставка. Това, което искат тези на протеста, е достойнство, да живеят при нормални условия и правила. Ако дойдат от ГЕРБ на власт и направят същото, изходът ще се повтори”.

Алгафари, който нееднократно е обявявал БСП за „своя партия”, разкритикува остро председателя й: „Сергей Станишев е непочтен. Този човек унизи партията си, досега не е взел един национален избор и не само, че не спечели изборите, но загуби и Варна. Един по един ни накара да съжаляваме, че сме го избрали за лидер”.

Той допълни, че следващата седмица ще започне подписка, адресирана до президента на Франция Франсоа Оланд с въпроси „дали може председателят на ПЕС да си стиска ръката с един фашист, дали може да унижи парламентарната група на социалистите с това представители на най-грозната олигархия да ги назначава на ключови места и да назначава негови семейни приятели. Ще се обърна към него като социалист към социалист”.

Кирил Добрев обяви, че максимално бързо „трябва да изгоним търговците от храма”. На въпроса кои са търговците обаче той обаче спести отговора, питайки: „Какво означава олигархия? Какво общо има олигархията с управлението на страната и с това правителство към този момент. Кой от министрите има икономическа власт и медии? Имаме президент, който представлява олигарсите”.

Режисьорът продължи коментара на настоящата власт, обобщавайки, че за 40 дни тя има около 40-50 грешки, първата от които назначението на Делян Пеевски на шеф на ДАНС. На тази критика Добрев отговори, че той и колегите му са били заблудени от премиера, който гарантирал, че вътрешният министър е съгласувал кандидатурата с евроатлантическите партньори.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите