Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев напуска всички заемани постове, защото се чувства „смъртоносно ранен политически” след скандала „Кумгейт” в Хасково. Това обяви самият той в студиото на „Тази неделя”.

Делян Добрев се е срещнал тази сутрин с премиера Бойко Борисов и му е съобщил за своето решение. „Винаги сме се разбирали прекрасно, той също вижда, че някак си с тази атака, която се проведе, аз съм толкова ранен, че единствената достойна постъпка е да направя това, което направих в това студиото. Не ми противоречеше на това, което казах”, разказа депутатът.

Той обяви, че ще съди Елена Йончева, която в парламента (а и в студиото на bTV) показа схема, според която на ключови позиции в местната власт са негови роднини и бивши бизнес партньори. „В момента, в който покажеш някаква тежка далавера, веднага те заплашват със съд”, отговори народната представителка от „БСП за България”.

Тя показа документи и цитира разследвания на "Медиапул" и "Биволъ", според които зетят на Добрев Даниел Гаргов (всъщност – съпруг на първата му братовчедка) е не само председател на бюджетната комисия в общината, но и крупен изпълнител на проекти по програмата за саниране, като на един от обектите строителен контрол е била фирмата на родителите на депутата.

Снимка: bTV

По думите й има и други високопоставени представители на местната власт, които са свързани с ексминистъра и които са заемали позициите си без конкурс.

„Това не беше атака срещу г-н Добрев, това беше атака срещу схемата „Добрев”. Оставката показва, че всичко, което казах, е истина”, заяви Йончева.

Снимка: bTV

Добрев отбеляза на свой ред, че е по-близък с президента Румен Радев (също негов съученик – б.р.), отколкото с половината от хората от схемата на „червената” депутатка. „Положението наистина е нетърпимо, в очите на хората съм човек, който се занимава с шуробаджанащина”, оплака се той и посочи, че Хасково има най-ниските цени за саниране у нас и за 11 блока са се борили 120 фирми.

Делян Добрев нарече случилото се „активно мероприятие” заради доминиращата позиция на ГЕРБ в региона в комбинация с инвестициите за над 140 млн. лв. и предоставените на общината имоти за още 100. Именно последното, според депутата в оставка, станало причина кметът Добри Беливанов да го атакува.

„Кметът през цялото време играе на тяхното ( на БСП – б.р.) хоро. Г-н Беливанов преди 3 години беше пенсионер, когато стана областен управител по мое настояване (…). Беше добър и свестен човек, сега той е съвсем различен”, коментира Добрев, който заяви още, че му е изпълнил „детската мечта”, като го издигнал за градоначалник.

Елена Йончева подчерта, че много от „осветените” практики в Хасково може да не са незаконни, но не са морални. Тя заподозря, че подобни неща се случват във всеки български град. По време на цялото интервю тя отказваше да седне до Добрев за повече от две минути.