Реформаторският блок е политически съюз, който никога не е зависил от еднолични решения. Това се посочва в позиция на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите”, приета ден, след като лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка от позицията говорител на РБ и заяви, че политици от дясното обединение го тласкат към ГЕРБ заради личния си интерес.

Кънев тогава посочи, че кулминация на тези процеси е била подкрепата за актуализация на бюджета, заявена от Меглена Кунева (ДБГ) и Божидар Лукарски (СДС) на консултациите при президента. Председателят на ДСБ посочи още, че Гражданският съвет на блока е изолиран от политическото ръководство.

Днес от ДБГ отговориха, че двете ръководни структури са със солидарна отговорност, като това е „отказ на партиите от територия”.

В позицията си от партията на Меглена Кунева подчертават, че са започнали пътя си като алтернатива на еднопартийното управление на ГЕРБ. „Продължаваме да твърдим, че срещите с други партийни и държавни лидери трябва да бъдат прозрачни, публични и с участието на цялото Председателство на Блока”, пишат от ДБГ.

Те подчертават, че след евроизборите „единството в съюза беше затвърдено именно благодарение на „Движение България на гражданите‘‘ и в частност лидера на партията г-жа Меглена Кунева”.

В позицията се посочва, че приемането на говорителския пост е най-близката стъпка до лидерство на РБ, а „отказването от тази отговорност е лично решение”.

Всички тези събития стават на фона на дебати за промяна на формата на Реформаторския блок, който се очаква да продължи да съществува с ясно определен председател.