Докладът на ЕК е обективен, точен, базира се на факти, не политизира ситуацията и е много професионален. Така вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова коментира оценката на Брюксел за напредъка на страната ни през последната година и половина – по мерките за прозрачност в политиката и съдебната система.

„Аз съм доволна от това, което виждам в доклада, защото по него може ясно да се напише план за действие, което ние ще започнем веднага. На специално заседание с Висшия съдебен съвет ще обсъдим мерките, които той трябва да предприеме. Редица тенденции са тръгнали в правилна посока. Няма как да не отбележим разделението на властите и ненамесата в работата на съдебната власт - констатацията, че това е прекратено, означава, че го е имало преди и че настоящото правителство тръгна от една доста ниска база, в която основни демократични принципи не бяха спазвани”, обясни Златанова пред медиите.

Според нея повечето добри тенденции, очертани в доклада, се отнасят за последните месеци, а повечето негативни констатации се отнасят за целия период от 18 месеца.

Коментар на европейската оценка направи и вътрешният министър Цветлин Йовчев, подчертавайки, че констатациите в доклада трябва да се разглеждат като „възможност да се фокусираме в правилната посока с повече усилия”. „Готови сме и веднага започваме да работим по "екшън план", който ще помогне при следващия отчетен период да имаме съществен напредък”, ангажира се Йовчев.

Той изтъкна, че сам бил критикувал БОРКОР за „незадоволителни” резултати. „Предстои в най-близко време да бъде предприет специален механизъм. Функциите, възложени на БОРКОР, трябва да останат. Но считам, че трябва да му се възложат и допълнителни функции. Г-н Бойко Великов смятам, че ще успее да предложи промени за по-ефективна работа”, добави шефът на МВР.

Коментарът на ГЕРБ: Отстъпление, загуба на доверие

Отстъпление и загуба на доверие – така коментира доклада бившият министър на правосъдието в правителството на ГЕРБ Диана Ковачева. На брифинг в парламента тя потвърди, че документът от ЕК е обективен, но много по-критичен и негативен от докладите през 2013 г.

„В този доклад не се вижда наличие на политическа воля. Оценката на ЕС за реформата в съдебната система е, че има напредък, който обаче е крехък, колеблив и непостоянен. Последните 8 месеца бяха загубени за съдебната реформа. План за действие беше направен при нашето правителство. Следващите реформи бяха непоследователни. Питам къде е анализът за знаковите дела, който беше готов през март. За съжаление съдебната реформа е стопирана. Екипът, който аз ръководех, положи много големи усилия за поставяне на сериозни основи на реформата”, каза още Ковачева.

ДПС с поглед напред

Лидерът на ДПС Лютви Местан директно отправи поглед към следващия доклад. По думите му в него отговорността на кабинета „Орешарски” и двете партии, които стоят зад него, ще бъде много по-отчетлива.

„Разбира се, че докладът е обективен. ЕК борави с обективни критерии за оценка. По-важното е, че тези доклади трябва да се възприемат и от управляващи, и от опозиция като важен ориентир за реформите, които България трябва да извърши, за да заслужи към края на тази година съответната положителна оценка, която да даде основание на ЕК механизмът за наблюдение да бъде снет”, посочи Местан. „В доклада не виждаме нови сфери на критични бележки, но няма и снети от наблюдение сфери”, добави той.

Местан заяви, че ДПС нямат намерение да партизират доклада. Време е да осмислим докладите на ЕК като доклади за България, респективно правителства, които управляват, трябва да поемат своята отговорност”, посочи той.