Регионалното министерство е оттеглило искането си за временно спиране на делата за собствеността на двореца Врана и резиденцията в Царска Бистрица. За това ново развитие на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски обяви правосъдният министър Цецка Цачева.

Казусът с царската реституция ще се решава от парламента или от съдебната система.

Работна група в Министерството на правосъдието е излязла със заключението, че изпълнителната власт в лицето на МС не може да предприеме никакви действия, защото висящите дела са от компетенцията на независимата съдебна власт.

Поводът за създаването на работната група е писмо от 31 октомври на бившия монарх до министър-председателя и парламента, с което той иска да се разреши извънсъдебно въпросът.

Вариантите са два - парламентът да напише и приеме закон, както е разписано и в гласувания от депутатите меморандум през 2009 г., и в съда, където и в момента се водят дела.

Следващите заседания по тях са през май за дворците и през март за 16-те хиляди декара гори в Рила. От своя страна Симеон Сакскобургготски продължава с трите иска срещу държавата в Страсбург. 

По аналгоично дело гръцкият крал Константин осъди Гърция за 13,7 млн. евро.

„Въпросът трябва да бъде решен изцяло, без възможност да бъде ревизиран по един или друг начин. Това означава държавата да реши окончателно и по справедлив начин този въпрос и от своя страна, разбира се, Симеон Сакскобургготски и неговата сестра да оттеглят своите жалби в Страсбург”, подчерта адвокатът на Сакскобургготски Ели Христова.

Адвокат Христова опроверга и спекулациите, че посещението на премиера в Саудитска арабия, в което активно участва и самият Сакскобургготски, е било сделка, свързана с външната политика и царските имоти.

“Грозна спекулация е това и незаслужено се хвърля петно върху неговата репутация. Един човек, когато иска да направи добро, той го прави”, категорична беше тя.

До момента държавата е изплатила над 2,4 млн. лв. адвокатски хонорари по делата за т.нар „царски имоти”.

Симеон Саксскобургготски получи обратно имотите си, когато беше премиер през 2002 г., но през декември 2009 г. бе гласуван мораториум, който му забранява да се разпорежда с реституираното си имуществото. Впоследствие той заведе дело срещу мораториума. Делата за чифлика „Кричим“, къщата в Ситняково и хижата „Саръгьол“ приключиха в полза на държавата. 

Трябва ли държавата да върне имотите на Симеон Сакскобургготски?