Парламентът събра кворум и започна пленарното си заседание. 122 народни представители се регистрираха. Радостта от успешното начало на работния ден на депутатите беше временна. 

В записаните 122 души не фигурираха хора от ГЕРБ. Макар да бяха в залата, те не се регистрираха.

Преди гласуването на седмичната програма на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ поиска квесторите да преброят депутатите в залата. Преброяването отчете 200 депутати. След това Цветомир Михов от ГЕРБ пък поиска председателят на Народното събрание да зачете тази регистрация и така да се вдигне нужният кворум за приемане нарушения - от 62 на 101.

"Това, което в момента се случва в парламента, е поредният фарс. 204 души в парламента – 66 кворум. Аз се регистрирах, за да покажа отново, че Станишев го няма на работа. Пак закъсня – дойде в 9.30 часа”, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В пленарна зала дойдоха лидерите на четирите парламентарно представени партии – Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Метан и Волен Сидеров. От Делян Пеевски нямаше и следа.

„Не коментирам решения на съда не защото няма какво да се коментира, а това ми е принцип”, каза Борисов във връзка с решението на Конституционния съд по отношение на казуса „Пеевски".

„Искането на ГЕРБ не е уважено, следователно Делян Пеевски е народен представител. Разделението се е случвало и друг път. Практиката да се коментират съдийски решения считам за недопустима”, коментира зам.-председателят на НС Мая Манолова.

„Позицията ни е, че след уволнения на доказани специалисти, очевидно колаицията между БСП, ДПС и „Атака” е овладяла и КС”, заяви пък Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отбеляза, че решенията на Конституционния съд по своята същност са част от основния закон и „несъгласието, организирането на протести срещу тях по същество се явява несъгласие със самата конституция”.

Бойко Борисов пък обърна внимание на писмото на Делян Пеевски, в което казва, че "контрабандата и корупцията са го спрели от шеф на ДАНС".

Борисов се върна към решението на парламента за отмяна на избора на Пеевски за председател на ДАНС, което беше предложено от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. "Моята памет помни, че това бяха Станишев и Местан, които оттеглиха неговата кандидатура и предложиха Владимир Писанчев", каза лидерът на ГЕРБ. „Така че аз бих насочил своето внимание коя част от контрабандата или корупцията са спрели Пеевски”, добави той.

Междувременно протестиращи се събираха при служебния вход на Народното събрание и освиркваха законотворците заради вчерашното решение на КС, което на практика възстановява депутатския статут на Делян Пеевски. Зад загражденията имаше паркирани няколко автомобила на жандармерията.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите